EU Innovatiefonds

Aanjagen concurrentievermogen industrie én koolstofarme technologie

Waar gaat het over?

De Europese Commissie presenteerde eind 2018 een strategic vision for a climate neutral Europe by 2050, gevolgd door een Green Deal december 2019. Met de hervorming van het Europese emissiehandel systeem (EU ETS) werd het nieuwe investeringsprogramma genaamd ‘Innovatiefonds’ geïntroduceerd. Dit fonds heeft als doel om het wereldwijde concurrentievermogen van koolstofarme technologieën in verschillende ETS-sectoren in Europa te vergroten, en moet investeringen in hoog-innovatieve koolstofarme technologieën aanjagen.

Wat betekent het voor u?

Het Innovatiefonds richt zich op ‘vlaggeschip’ projecten voor en door de energie-intensieve industrieën die deel uitmaken van het EU-ETS, innovaties op het gebied van hernieuwbare energie, energieopslag en koolstofopvang (CCUS). Individuele innovatieve projecten kunnen met het Innovatiefonds tot 60 procent van hun kapitaalkosten (Capex) en operationele kosten (Opex) in demonstratieprojecten (first-of-a-kind) vergoed krijgen. Het fonds staat ook open voor kleinschalige projecten met investeringen tot 7,5 mln euro.

Wat is de status van dit dossier?

Het programma wordt uitgevoerd door de Europese Commissie. Het Innovatiefonds heeft een beoogde omvang van 10 miljard euro voor de periode 2021-2030, en wordt gefinancierd uit de veilingopbrengsten van 450 mln EU-ETS emissierechten uit de volgende handelsperiode en niet-uitgegeven rechten uit de vorige handelsperiode (NER300-programma). Net als bij de Nederlandse SDE++ regeling vindt toekenning plaats in de vorm van tenders. De Europese Commissie wil de officiële eerste voorstellen en tender in 2020 klaar hebben.