Nederland investeerde in 2023 bijna 41 miljard euro in klimaatgerelateerde maatregelen. Bijna een verdubbeling in vier jaar tijd (23,4 miljard euro in 2019). Het aandeel in de investeringen is het grootst in de mobiliteitssector (44%), gevolgd door energie-efficiëntie in de gebouwde omgeving en productieprocessen (25%), hernieuwbare energie-opwek (25%) en het elektriciteitsnetwerk (12%). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Sectoren
Investeringen in de mobiliteit (transport en vervoer) vormen met 44 procent het grootste deel van de klimaatgerelateerde investeringen. Hieronder vallen investeringen in duurzame alternatieven voor transport en vervoer, waaronder elektrische auto’s en fietsen, maar ook openbaar vervoer. Bij het goederenvervoer gaat het om vervoer per spoor en binnenvaart, als klimaatvriendelijker alternatief voor vervoer over de weg of door de lucht. De klimaatgerelateerde investeringen in transport en vervoer stegen van 8,9 miljard euro in 2019 naar 18,0 miljard euro in 2023.
In tegenstelling tot de andere thema’s zijn investeringen die te maken hebben met het verbeteren van de energie-efficiëntie de afgelopen jaren slechts licht gestegen. Binnen dit thema zijn investeringen in het isoleren van woningen en andere gebouwen (5,6 miljard euro) het grootst.
Er werd in 2023 ruim 10 miljard euro geïnvesteerd in de productie van hernieuwbare energie; een stijging van 77 procent vergeleken met 2019. Het gaat dan vooral om investeringen in zonnepanelen (4,6 miljard), windparken (2,7 miljard) en warmtepompen (2,1 miljard).
Omdat steeds meer elektriciteit wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen, zijn investeringen nodig in het elektriciteitsnetwerk. De totale investeringen in energienetwerken (waaronder het elektriciteits- en warmtenetwerk) zijn de afgelopen jaren (2019-2023) gestegen van 2,8 tot 5,9 miljard euro.
Investeerders
Bedrijven nemen 64 procent van de klimaatgerelateerde investeringen voor hun rekening. Zij investeren vooral in elektrische en hybride voertuigen, het elektriciteitsnetwerk en hernieuwbare energie (windenergie en zonnepanelen).
Ruim 30 procent van de totale klimaatgerelateerde investeringen in 2023 is gedaan door huishoudens. Daarbij gaat het vooral om de aanschaf van elektrische auto’s, zonnepanelen, warmtepompen en het isoleren van de eigen woning. De klimaatinvesteringen door huishoudens groeiden relatief het sterkst en zijn meer dan twee keer zo hoog als in 2019.
De rol van de overheid als investeerder is beperkt. Alleen binnen de transportinfrastructuur is de overheid eigenaar en investeerder. Wel is er een belangrijke rol voor de overheid bij de financiering van investeringsprojecten. Zo is er een scala aan subsidieregelingen voor bedrijven en huishoudens voor het stimuleren van investeringen in warmtepompen en zonnepanelen, en zijn er subsidies voor energiebesparende maatregelen.
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).