Europese impuls voor de ontwikkeling van CCS
Verplichte CO₂-injectiecapaciteit voor olie- en gasproducenten
Nederlandse olie- en gasbedrijven krijgen een Carbon Capture and Storage (CCS) injectiedoelstelling van 13 Mton per jaar tegen 2030. Deze verplichting komt voort uit de EU Net-Zero Industry Act (NZIA), waarin een totale CO₂ injectiecapaciteit van 50 Mton per jaar tegen 2030 wordt nagestreefd.
Doel van de NZIA
De NZIA heeft als doel de concurrentiekracht van de Europese net-zero technologiesector te vergroten en een Europese markt voor CO₂ opslagdiensten te ontwikkelen. Het minimumdoel van 50 Mton per jaar aan injectiecapaciteit moet worden gerealiseerd door olie- en gasproducenten. Bedrijven met een vergunning voor olie- en gaswinning worden verplicht bij te dragen op basis van hun productiecapaciteit in de periode 2020–2023. Van de 44 bedrijven die hun productiegegevens hebben gerapporteerd, zijn 13 afkomstig uit Nederland.
Europese aanpak
De verdere ontwikkeling van CO₂-infrastructuur moet op de meest kosteneffectieve manier plaatsvinden, via een gecoördineerde aanpak binnen de Europese Unie. De gelijktijdige ontwikkeling van verschillende projecten kan de markt stimuleren om concurrerende prijzen te bieden voor CCS-diensten. In Nederland is CCS op korte termijn een van de meest directe manieren voor de industrie om te verduurzamen. Tot nu toe is echter slechts één CCS-project volledig volgeboekt, terwijl het tweede project, Aramis, trager vordert dan verwacht. Dit laat de industrie geen andere optie om de uitstoot te verminderen.
CCS in Nederland
Hans Grünfeld, algemeen directeur VEMW: “Het stellen van Europese CCS-doelen zal de verdere ontwikkeling van een geïntegreerde Europese CCS-markt stimuleren. Tot nu toe is Nederland een koploper geweest op het gebied van CCS. De doelstelling voor de Nederlandse olie en gas producenten is aanzienlijk en kan bijdragen aan het kostenefficiënter maken van CCS voor de industrie. ”
In onze Kennisbank kunt u het EU brief downloaden