Terug naar nieuws

Afzetprijzen industrie fors gestegen door kostenontwikkelingen

Elektriciteit Gassen Prijzen en tarieven1 september 2022Jacques van de Worp

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juli gemiddeld 27,9 procent hoger dan in juli 2021, meldt het CBS. De grote prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport. Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is een stuk minder positief geworden.

Toename afzetprijzen

De toename van de afzetprijzen van de industrie is sinds juli 2021 ongekend groot. De oorlog in Oekraïne zorgt voor extra druk op de prijzen, bovenop de prijsstijgingen die ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis. Dat lijkt op zich goed nieuws, ware het niet dat hier sterk gestegen kosten aan en grondslag liggen en de - nog steeds - toenemende kosten in afnemende mate doorgerekend kunnen worden.

Prijsontwikkeling

De stijging van de afzetprijzen in de industrie hangt volgens het CBS sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In juli kostte een vat ruwe North Sea Brent ongeveer 102 euro. Dat was ruim 62 procent meer dan een jaar eerder. In juni 2022 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 110 euro, ruim 81 procent meer dan een jaar eerder.

In alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in juli hoger dan een jaar eerder. Producten van de aardolie-industrie waren in juli 94,3 procent duurder dan in juli 2021. In juni lagen de prijzen 121,5 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in juli 37,5 procent hoger dan een jaar eerder. In juni lagen de prijzen 39,3 procent hoger dan in juni 2021. 

De afzetprijzen van de industrie zijn in juli ten opzichte van juni met 0,1 procent gedaald. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,3 procent toe, terwijl de prijzen op de buitenlandse markt met 0,4 procent afnamen.

Vertrouwen

In augustus 2022 is de stemming onder ondernemers in de industrie een stuk minder positief dan in juli. Het vertrouwen ging van 8,4 in juli naar 4,6 in augustus, aldus het CBS. Het positivisme over de voorraden gereed product sloeg om in negativisme. Daarnaast waren de ondernemers minder positief over de orderpositie en de verwachte bedrijvigheid.In bijna alle bedrijfstakken was het producentenvertrouwen in augustus lager dan een maand eerder. Uitzondering is de voedings- en genotmiddelenindustrie. In deze branche nam het vertrouwen iets toe.

Bron: CBS