Terug naar kennisbank

Report E-Bridge: ‘Electricity cost assessment for large industry in the Netherlands, Belgium, Germany and France’

Elektriciteit Prijzen en tarievenRapport9 april 2024Paul Villalobos Valdivia

E-Bridge heeft in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, elektriciteitskosten van Nederland en buurlanden onderzocht. Rapport maakt duidelijk dat de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie is verslechterd.

De regulering en decarbonisatiestrategieën van Nederland, België, Duitsland en Frankrijk verschillen wat resulteert in andere kosten. Duidelijk is dat alle landen behalve Nederland beleid voeren dat hun industrie helpt om te gaan met hoge elektriciteitskosten. Het rapport benoemt de hoge nettarieven en uitblijven van verschillende voordelen zoals de Indirecte kostencompensatie (IKC) en Volumecorrectieregeling (VCR) als belangrijkste factoren voor de verslechterde concurrentiepositie van Nederland.