Terug naar nieuws

VEMW: Houd balans tussen financiering budget en ondernemingsklimaat

Europese Commissie presenteert meerjarig financieel kader (MFK) 2028–2034

Beleid en toezicht18 juli 2025Ivonne Servin Balderas

De Europese Commissie heeft haar voorstel voor het nieuwe MFK voor de periode 2028–2034 gepresenteerd, met een beoogde omvang van 2 biljoen euro. Er is extra aandacht voor nieuwe grensoverschrijdende infrastructuur en nieuwe inkomstenbronnen. Bijvoorbeeld, het aanwenden van inkomsten uit het emissiehandelssysteem (EU ETS) en het CO₂ grens heffing mechanisme (CBAM), evenals bijdragen van grote bedrijven. De verhoging van het budget moet Europe beter wapenen tegen geopolitieke spanningen, energie-afhankelijkheid verminderen, het vestigingsklimaat verbeteren, en de aflossing van het coronaherstelfonds.

Infrastructuur

De ontwikkeling van energie-infrastructuur kan gefinancierd worden via de Connecting Europe Facility (CEF). Binnen het nieuwe budget van de CEF is voor energie ongeveer 30 miljard euro gereserveerd voor de gehele periode. Dit is een ruime vervijfvoudiging ten opzichte van de vorige begrotingsperiode (5,84 miljard euro). Budgettair  biedt het de mogelijkheid om de trans-Europese infrastructuur voor elektriciteit uit te breiden en te moderniseren, evenals infrastructuur voor CO₂ transport.

Nieuwe eigen middelen

Het financiële kader bevat vijf voorstellen voor nieuwe eigen middelen. Twee daarvan zijn gerelateerd aan CO₂-uitstoot. Een derde betreft een verplichte bijdrage van grote bedrijven. Er wordt voorgesteld om 30% van de inkomsten uit het EU ETS direct toe te wijzen aan het EU-budget. Dit zou jaarlijks 9,6 miljard euro opleveren, een stijging van 20%. Momenteel gaat ongeveer 10% van de  EU ETS-inkomsten naar de EU (via het Innovatiefonds), terwijl 90% naar de lidstaten vloeit. Wat betreft het CBAM zal 75% van de inkomsten (circa 1,4 miljard euro) naar het EU-budget gaan, de rest blijft bij de lidstaten.

Daarnaast wordt het voorstel gedaan voor een Corporate Resource for Europe (CORE). Grote bedrijven met een jaaromzet van 100 miljoen euro of meer zullen een jaarlijkse vaste bijdrage moeten leveren (geschat op 6,8 miljard euro). Deze bijdrage wordt gemotiveerd door het feit dat bedrijven profiteren van EU-programma’s voor modernisering, innovatie en expansie.

Balans nodig

Hans Grünfeld, algemeen directeur van VEMW: “Het is positief dat er meer middelen worden vrijgemaakt voor de verdere ontwikkeling van energie-infrastructuur. In combinatie met het verwachte Grids Package in 2026 kan dit een stap zijn richting het structureel verlagen van de hoge energiekosten. Tegelijkertijd is het van belang dat de financiering van het EU-budget in balans blijft met het versterken van het ondernemersklimaat. Maatregelen zoals extra afdrachten van grote bedrijven mogen niet leiden tot een verslechtering van hun investeringscapaciteit. Europa moet aantrekkelijk blijven voor innovatie, verduurzaming en economische groei.”