Heeft u nog 4 jaar extra?
Onacceptabel: TenneT meldt nieuwe vertraging van 4 jaar in FGU-regio’s door omgevinsprocedures
Vandaag meldt landelijk netbeheerder TenneT dat netuitbreidingen in de FGU-regio’s (Flevoland, Gelderland, Utrecht) opnieuw aanzienlijke vertraging oplopen. Niet een paar maanden, maar vier jaar! Dit betekent dat grootverbruikers van elektriciteit in deze regio’s, zowel bij TenneT als bij de regionale netbeheerders Stedin en Liander, nog vier jaar langer moeten wachten op een nieuwe of zwaardere aansluiting. Volgens TenneT is de voornaamste oorzaak de langdurige omgevingsprocedures.
Vertraging
De oplevering van de verzwaringen in Flevoland, Gelderland en Utrecht stond gepland voor 2029. Vandaag maakt TenneT echter bekend dat deze planning niet gehaald wordt en dat de oplevering minstens vier jaar wordt uitgesteld, tot 2033. Bij verdere tegenslagen zou extra transportcapaciteit mogelijk zelfs pas in 2035 beschikbaar zijn. Omdat de regionale netbeheerders in deze drie provincies (Stedin en Liander) aangesloten zijn op het hoogspanningsnet van TenneT, werkt de netcongestie bij TenneT direct door naar hun netten. Dat betekent dat ook hun aangeslotenen met dezelfde vertraging te maken krijgen.
Oorzaken
Volgens TenneT zijn de nieuwe vertragingen vooral te wijten aan langdurige omgevingsprocedures. Het vinden van geschikte locaties voor nieuwe stations, het verwerven van grond voor uitbreidingen, technische uitdagingen bij alternatieve locaties, en het organiseren van participatieprojecten zorgen voor forse vertraging. Vanuit het Landelijk Actieprogramma Netcongestie is al herhaaldelijk aangedrongen op snellere omgevings- en vergunningsprocedures, en zelfs op uitzonderingsposities voor netbeheerders, omdat al lang duidelijk is dat juist deze procedures enorme vertragingen veroorzaken.
Netgebruikers zijn de dupe
Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: “Het is buitengewoon betreurenswaardig dat TenneT er niet in slaagt om de situatie in de FGU-regio’s uiterlijk in 2029 op te lossen, en dat er opnieuw aanzienlijke vertraging optreedt. Het is onacceptabel dat deze vertragingen met name te wijten zijn aan trage omgevingsprocedures. Juist in deze tijd, waarin de energie- en industrietransitie volop gestimuleerd moet worden, blijken overheden de knellende factor en is de netgebruiker de dupe. Het wordt steeds pijnlijker duidelijk dat de samenwerking tussen rijksoverheid en decentrale overheden ondermaats is. Dat moet veranderen. Het mag niet zo zijn dat bedrijven en huishoudens worden beperkt in hun verduurzaming en op kosten worden gejaagd, simpelweg omdat landelijke en lokale overheden hun beleid niet kunnen stroomlijnen. Beperk omgevingsprocedures, hak knopen door over locaties en stimuleer de energietransitie!”