Nederlandse investeringsregeling klimaatprojecten industrie goedgekeurd door Europese Commissie
De Europese Commissie heeft - op grond van de EU-staatssteunregels - de Nationale Investeringsregeling Klimaatprojecten Industrie (NIKI) goedgekeurd. De regeling kent een budget van 1,2 miljard euro en een looptijd van 5 jaar, en moet bedrijven ondersteunen bij hun inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen gedurende de levenscyclus te verminderen. VEMW is verheugd dat de regeling eindelijk goedgekeurd is, waarmee een gat in de bestaande regelingen (zoals SDE++, DEI, VEKI) is opgevuld.
Versnelling opschaling
Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: “de outline van de NIKI-regeling is in 2021 in overleg met de industrie tot stand gekomen om een gat op te vullen tussen bestaande subsidieregelingen. Voor ‘flagship’-projecten die Nederland slagvaardiger moeten maken, onder meer door snellere ondersteuning van grote opschaling. Gericht op innovatieve technologieën die bewezen zijn op demonstratieschaal en die klaar zijn voor toepassing op commerciële schaal, leidend tot een significante CO2-emissiereductie in productieprocessen en productketens. Die commerciële schaal vereist grote investeringen en het innovatieve gaat gepaard met grote risico’s en vanuit de toepassing ook met enig maatwerk. Daarom ook moeten het toe te kennen subsidiebedrag zowel als het beschikbare subsidiebudget hoog zijn. Jammer dat het 4 jaar moest duren voor de regeling op goedkeuring kon rekenen, maar we zijn verheugd dat het nu gelukt is en dat de Commissie de regeling noodzakelijk en passend vindt, dat er een stimulerende werking van uit gaat, en dat er voldoende waarborgen ingebouwd zijn tegen mogelijke concurrentieverstoringen.”
Levenscyclus emissies
Levenscyclus emissies zijn de totale emissies die kunnen worden toegeschreven aan een product (of dienst), van de winning en verwerking van grondstoffen tot de productie van het product, transport en beheer aan het einde van de levensduur. De steun zal worden toegekend aan die projecten die over het algemeen het grootste milieuvoordeel opleveren tegen de laagste kosten voor de belastingbetaler, rekening houdend met de gehele levenscyclus van het product.
De NIKI-regeling introduceert voor het eerst concurrentie tussen ‘directe decarbonisatieprojecten’ en projecten op het gebied van ‘hulpbronnenefficiëntie en circulariteit’ in het kader van een staatssteunmaatregel. Directe decarbonisatieprojecten bereiken emissiereducties in de eerste plaats door de productieprocessen koolstofvrij te maken, terwijl projecten op het gebied van hulpbronnenefficiëntie en circulariteit voornamelijk reducties realiseren door secundaire of biogebaseerde grondstoffen te gebruiken in plaats van primaire of fossiele grondstoffen.
Regeling
De NIKI-regeling staat open voor bedrijven van elke omvang die actief zijn in de productiesector, in afvalbeheer en in saneringsactiviteiten in Nederland. Om in aanmerking te komen, moet elk project in staat zijn om gedurende de levenscyclus broeikasgasemissiereducties van ten minste 100.000 ton te realiseren.
De ondersteunde projecten zullen worden geselecteerd en het steunbedrag – met een minimum van 30 miljoen euro - zal worden vastgesteld na een open en concurrerende biedprocedure, op basis van het laagste gevraagde steunbedrag per ton verminderde CO2-equivalent. De regeling is technologieneutraal. De Nederlandse overheid is van plan om gedurende de vijfjarige looptijd van de NIKI-regeling één biedronde (aanbesteding) per jaar te organiseren.
Bron: Europese Commissie