De afgelopen 2,5 week is geen neerslag van betekenis gevallen in Nederland en in de stroomgebieden van de Maas en Rijn. Daardoor neemt het neerslagtekort toe en dalen de rivierafvoeren. De peilen van het IJsselmeer en Markermeer en van de regionale watersystemen zoals beken en sloten zijn verder verhoogd in voorbereiding op een grotere watervraag. De effecten van de droogte op de waterkwaliteit zijn op dit moment beperkt. Dat is te lezen in de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW).
Effecten
De waterstand van de Rijn levert op dit moment lichte beperkingen op voor de scheepvaart. Het uitblijven van neerslag maakt het voor de waterbeheerders lokaal lastig om de gewenste waterpeilen te handhaven. Kleinere beken beginnen droog te vallen en verschillende waterschappen melden waarnemingen van blauwalg. Door het aanhoudend droge weer en de wind droogt de toplaag uit. Daardoor gaan de akker- en tuinbouwers steeds meer hun gewassen beregenen; de zoetwatervraag neemt als gevolg hiervan toe. Regionaal zijn extra inspanningen gedaan om aan de zoetwatervraag te kunnen voldoen. Het IJsselmeer en Markermeer is verder opgezet van -15 cm NAP naar -12,5 cm NAP waarmee meer zoetwater beschikbaar blijft voor de gebruikers.
Onttrekkingsverboden
Steeds meer waterschappen nemen maatregelen om de gevolgen van de droogte te beperken. Volgens Brabantse Delta is het huidige neerslagtekort vergelijkbaar met het jaar 1976, het droogste jaar ooit. Het Brabantse waterschap heeft inmiddels in totaal in 12 gebieden onttrekkingsverboden vanuit oppervlaktewater ingesteld. Ook waterschap Vallei en Veluwe heeft voor onbepaalde tijd een verbod op onttrekking uit oppervlaktewater aangekondigd. Het waterschap geeft aan dat water uit sloten en andere watergangen niet gebruikt mag worden voor bijvoorbeeld industrieel gebruik, landbouw of het besproeien van graslanden, bomen en sportvelden.
Vooruitzichten
Volgens de LCW wordt de aankomende 2 weken weinig neerslag verwacht terwijl de temperatuur iets boven het langjarig gemiddelde zal liggen. Daarmee neemt de verdamping toe en zal het neerslagtekort naar verwachting sterk toenemen. Daarnaast zal de vraag naar zoetwater verder stijgen in de komende tijd, met name door de groeiperiode van gewassen. Naar verwachting zullen de afvoeren van de Rijn en de Maas door het uitblijven van neerslag in beide stroomgebieden verder dalen. De afvoer van beide rivieren is onder het gemiddelde voor deze tijd van het jaar.
Waterbeheerders zijn volgens de LCW alert. Ze monitoren de situatie continu en nemen zo nodig passende maatregelen, bijvoorbeeld om extra water aan te voeren of om verzilting zo veel mogelijk tegen te gaan
Bron: Droogtemonitor en waterschap Brabantse Delta