ACM houdt rekening met verbruikers bij publicaties over toewijzing transportcapaciteit

Toezichthouder publiceert ontwerpbesluit groepstransportovereenkomst en verduidelijkt transportcapaciteit met definitief besluit
Toezichthouder ACM heeft vorige week twee belangrijke en lang verwachte besluiten genomen. Allereerst is het Ontwerpbesluit voor Groepstransportovereenkomsten (GTO) gepubliceerd. Dit ontwerpbesluit is door de ACM opgesteld op basis van het codewijzigingsvoorstel dat de gezamenlijke netbeheerders via Netbeheer Nederland hebben ingediend. Daarnaast is een besluit gepubliceerd dat wijzigingen aanbrengt aan het Gecontracteerd Transportvermogen (GTV). Concreet betekent dit dat het transportvermogen bij overschrijding niet automatisch verhoogd wordt. VEMW stelt vast dat het belang van de elektriciteitsgebruikers in beide publicaties nadrukkelijk is meegenomen om hen zicht op handelingsperspectief te kunnen bieden.
Groepstransportovereenkomsten
Een groepstransportovereenkomst (GTO) moet de mogelijkheid gaan bieden om met meerdere partijen gezamenlijk transportcapaciteit te contracteren en te gebruiken. Dit geeft deze partijen de mogelijkheid om gebruik te maken van een hogere piekcapaciteit en daarmee elektrificatiestappen te realiseren zonder extra transportvermogen nodig te hebben. Het creëert in deze tijden van netcongestie dus handelingsperspectief door de bestaande netcapaciteit beter te benutten. Voorwaarde is wel dat de partijen in een GTO duidelijke afspraken maken over wie op welk moment hoeveel transportcapaciteit gebruikt.
In het voorstel dat door de netbeheerders is ingediend stond een correctiefactor van 1,21, wat betekende dat een GTO 21% duurder zou worden dan een normaal transportrecht van dezelfde capaciteit. VEMW heeft hier sterk tegen geageerd. ACM heeft gehoor gegeven aan ons bezwaar door de correctiefactor uit het ontwerpbesluit te laten. Het ontwerpbesluit ligt vanaf de publicatie op 24 april zes weken ter consultatie.
Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: “De GTO is een langverwachte contractvorm die voor veel partijen handelingsperspectief biedt voor elektrificatie, wanneer extra, nieuwe transportcapaciteit door netcongestie (nog) geen optie is. Het voorstel van de netbeheerders was echter zeer onaantrekkelijk. Bedrijven moeten immers onderling al veel afspraken maken en risico’s dekken. Als daar dan extra kosten bovenop komen zonder rechtvaardiging wordt de propositie alleen het onderzoeken al niet meer waard. Door de correctiefactor af te schaffen heeft de ACM gehoor gegeven aan de oproep van VEMW en de GTO aantrekkelijker gemaakt.”
Transportcapaciteit
Met het besluit betreffende wijzigingen van het gecontracteerd transportvermogen (GTV) verduidelijkt de ACM de voorwaarden voor, en de wijze waarop, de GTV vastgesteld wordt. De belangrijkste wijziging is dat het GTV bij een overschrijding niet automatisch verhoogd wordt zoals in het verleden. Wanneer partijen een verhoging wensen dienen ze daarvoor een aanvraag bij de netbeheerder te doen.
In de consultatieperiode heeft VEMW een aantal aandachtspunten naar voren gebracht. Met name over de manier waarop het GTV vastgesteld wordt. In het ontwerpbesluit werd het GTV omschreven als ‘het vermogen dat een aangeslotene redelijkerwijs verwacht maximaal op enig moment in het jaar nodig te hebben op zijn aansluiting’. Voor VEMW was dit een te grote beperking die daarnaast erg sterk kan variëren door bijvoorbeeld eigen opwek of veranderingen in bedrijfsvoering. Naar aanleiding van het commentaar van VEMW heeft de ACM deze definitie dan ook veranderd naar ‘het vermogen, onderscheiden naar afname van het net en invoeding op het net, dat een aangeslotene maximaal op zijn aansluiting mag gebruiken en dat gelijk is aan of kleiner is dan de waarde van de aansluitcapaciteit, rekening houdend met de in het desbetreffende net gebruikelijke arbeidsfactor.
Daarnaast was een overgangsbepaling opgenomen waarin het nieuwe GTV werd vastgesteld op basis van het verbruik van de afgelopen twee jaar. VEMW was van mening dat dit geen recht deed aan de realiteit. Bedrijven hebben immers investeringsbeslissingen genomen op basis van hun huidige GTV, die wellicht niet volledig benut wordt. Door slechts de laatste twee jaar als basis nemen kan dat een degelijke businesscase onderuithalen. VEMW is dan ook verheugd dat deze overgangsbepaling in zijn geheel is vervallen en dat GTV in overleg tussen netbeheerder en aangeslotene vastgesteld wordt.
Stem van verbruikers cruciaal voor succes
Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: “Uit deze twee publicaties van de ACM blijkt maar weer dat de stem van verbruikers cruciaal is bij het ontwikkelen van beleid dat past bij de huidige uitdagingen in de energie- en industrietransitie. Door goed naar de noden van netgebruikers te luisteren kan gewaarborgd worden dat nieuwe voorstellen de gewenste impact hebben en daadwerkelijk praktisch werkbaar zijn. Het is positief dat de ACM laat zien hier gehoor aan te geven. Hiermee is het echter nog niet klaar. Het is van groot belang dat afnemers betrokken worden bij de implementatie vanuit de netbeheerders die volgt uit dergelijke besluiten. In die fase worden de details uitgewerkt die de effectiviteit maken of breken. VEMW werkt graag mee om dat breken te voorkomen en van de energie- en industrietransitie een succes te maken!”