Terug naar nieuws

Opgaven industrietransitie gaan veel verder dan energietransitie

Klimaat Markt, Besparing, Emissie11 november 2024Jacques van de Worp
Geen Chemistry Campus.jpg

De vervanging van fossiele door biobased grondstoffen t.b.v. circulaire materialen kent vele uitdagingen, waaronder scheikundig, praktisch, opschaling, logistiek en regelgeving. Een complexe aangelegenheid die veel verder gaat dan de energietransitie. Dat is de belangrijkste les die getrokken kan worden uit de NPVI Inspiratietour bij Green Chemistry Campus bij Sabic in Bergen op Zoom en Cosun Beet Company in Dinteloord.     

Meervoudige verwaarding

Cosun Beet Company is al veel meer dan een suikerfabriek. Het voornaamste product blijft suiker, maar er worden inmiddels veel meer grondstoffen gewonnen uit de suikerbiet, zoals eiwitten en vezels met toepassingen in voedingsmiddelen. Plantaardige grondstoffen als alternatief in veganistische en vegetarische producten. Daarnaast wordt de CO2-voetafdruk verkleind door een serie warmtepompen die restwarmte opwaarderen voor het productieproces. Daarvoor moet de kristallisatie van de suiker - de kern van de productie - helemaal op de schop. De nieuwe installaties van de fabriek in Vierverlaten zijn tegen 2027-2029 klaar. Die in Dinteloord enkele jaren later. Dan besparen deze locaties elk 50 procent gas en stoten 40 procent minder CO2 uit in vergelijking met 2018.

Groene chemie

Op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom werkt een aantal partijen (kennisinstellingen w. o. TNO, overheden en industriële bedrijven waaronder Sabic) samen om de circulaire economie te versnellen. Dat is voor organische moleculen zoals polymeren ingewikkelder dan voor bijvoorbeeld glas, papier en staal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de organisatie van de keten, die begint met circulair biobased ontwerpen en produceren en het organiseren van recycling. Op de campus wordt gewerkt aan de opschaling van biobased en circulaire innovaties, met een focus op technologieën, bouwstenen en producten waarmee bedrijven de grootste impact kunnen maken: pyrolyse, bio-aromaten en applicaties met superieure eigenschappen. Dat is ook nodig met een beleidsdoel van 20 procent van de producten die in 2030 gerecycled of hernieuwbaar geproduceerd moet zijn. 

Meer weten?

De presentaties die vrijdag 8 november jl. zijn gegeven, kunt u volgende week verwachten op de website van het NPVI.

Bron: NPVI, VEMW