Inventarisatie CO₂-reductieplannen en knelpunten daarvoor van de Nederlandse industrie
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een inventarisatie gemaakt van de emissiereductieplannen van de Nederlandse industrie tot en met 2030 en daarna, alsmede de knelpunten die de industrie daarbij ondervindt en de ondersteuning die de overheid biedt. De rapportage is door de minister van KGG aan de Tweede Kamer aangeboden.
Relevantie inventarisatie
RVO heeft 54 van de 63 uitgenodigde bedrijven - die op concernbasis 50 kton of meer CO2 uitstoten per jaar - bereid gevonden mee te doen aan het onderzoek. Dat zijn alle top-15 CO2-emittenten (‘maatwerkafspraken’-groep), 29 overige ETS-bedrijven en 10 AVI’s. De 54 deelnemers aan de inventarisatie vertegenwoordigen gezamenlijk maar liefst 79% van de totale industriële CO2-emissie in Nederland.
De bedrijven is gevraagd naar projecten die de eigen CO2-emissie reduceren (scope 1), besparing van elektriciteitsgebruik of nieuwe elektriciteitsproductie op eigen locatie (scope 2 reductie) en CO2-reductie in de keten (scope 3). De focus van deze rapportage ligt bij scope 1 CO2-reductie. Industriële CO2-reductieprojecten die meetellen voor het klimaatdoel elektriciteit (in totaal 5 Mton, waaronder deels de verduurzaming bij Tata Steel) worden verantwoord als scope 2-projecten.
Resultaat
In totaal hebben de 54 geïnterviewde bedrijven op een emissie van 42,4 Mton (2021) voor 20 Mton CO2-reductieprojecten met realisatie vóór of in 2030 aangegeven. Hiervan is 4,5 Mton in uitvoering of gerealiseerd, en 7 Mton waarschijnlijk haalbaar voor 2030. Concreet zijn voor 2024 en 2025 ongeveer 100 investeringsbesluiten gepland voor circa 9 Mton emissiereductie. Nog eens 7 Mton is onzeker voor 2030 en 1,5 Mton is een gevolg van sluiting van activiteiten. In totaal betekenen deze projecten 57-65% CO2-reductie in 2030 t.o.v. 1990. Van de huidige geplande projecten waarvan 7 Mton als onzeker is gelabelled, bedraagt de CO2-emissie in 2030 circa 30-37 Mton. Dit is tenminste 1 Mton boven het 2030 klimaatdoel industrie, en binnen de bandbreedte van 27-42 Mton van de PBL Klimaat- en Energieverkenning 2023. Voor de periode na 2030 is voor nog eens 10 Mton aan concrete CO2-reductieprojecten gemeld.
Knelpunten
De respondenten zien verduurzaming als sterk noodzakelijk voor hun toekomstperspectief, hun license-to-operate. Om die verduurzaming ook daadwerkelijk tot stand te laten komen moet wel een aantal belemmeringen weggenomen worden, zoals ten aanzien van de rentabiliteit van investeringen, de beschikbaarheid van energiedragers (groene elektriciteit, waterstof, biomassa, warmte), de beschikbaarheid en betaalbaarheid van infrastructuur (netcongestie elektriciteit en nieuwe infra voor waterstof en CO2) en ondersteuningsfaciliteiten (subsidies, kostencompensaties, vergunningverlening, e.d.). Bij meer dan 70% van alle projecten worden financiële knelpunten benoemd.
Verantwoordelijkheid
Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: “het onderzoek van RVO bevestigt het beeld van de PBL-verkenning (KEV2023) dat de industrie in Nederland op koers ligt om de klimaatdoelen te realiseren. Dat is eigenlijk best bijzonder gelet op de genoemde knelpunten, die maken dat het ondernemersklimaat en handelingsperspectief danig op de proef worden gesteld. Met een energiegebruik-gerelateerde kostenstapeling die zorg draagt voor een ongelijk speelveld. Met een toenemende en voortschrijdende netcongestie die elektrificatie bemoeilijkt en soms onmogelijk maakt. Met vertragingen van infrastructuur projecten voor onder meer CCS en waterstof. En met het toepassen van normering en beprijzing (energiebelastingmaatregelen, nationale CO2-heffing) die het gelijke speelveld ondermijnen, en waar de wortel (subsidies) niet altijd bereikbaar is. Het is er ons sterk aan gelegen dat deze knelpunten afzonderlijk, integraal en met urgentie aangepakt worden zodat het geschetste positieve beeld over de emissiereductie in de industrie ook werkelijkheid wordt. Dat draagt meer bij aan de wereldwijde klimaatuitdagingen dan het sluiten van activiteiten in ons land.”
In onze Kennisbank vindt u u de KGG Kamerbrief verduurzaming industrie en het Rapport van RVO Inventarisatie CO2-reductieplannen industrie.