Terug naar nieuws

Omzet industrie daalt voor vierde kwartaal op rij, nu met 5,5 procent

Ook afzetprijzen en winstgevendheid dalen met respectievelijk 2 en 6 procent

Markt24 mei 2024Jacques van de Worp

De omzet van de Nederlandse industrie was in het eerste kwartaal van dit jaar 5,5 procent lager dan in Q1-2023. Ook de afzetprijzen en de winstgevendheid zijn gedaald met bijna 2 procent respectievelijk 6 procent. De industriële omzet is nu vier kwartalen op rij afgenomen. De omzet in het buitenland daalde sterker dan de binnenlandse industriële omzet. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers.

Omzet

De meeste branches in de industrie hadden het eerste kwartaal een lagere omzet vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De sector waar de grootste klappen vielen is de hout en bouwmaterialensector (-13,9%), gevolgd door de voedingsmiddelensector (-9,3%), raffinaderijen en chemie (-8,0%) en de metaalindustrie (-7,0%). Er zijn ook sectoren die de omzet juist zagen stijgen: de elektronische en machine-industrie (+4,9%) en de textiel-, kleding- en leerindustrie (+1,7%). De papier- en grafische industrie zag zijn omzet stabiliseren (+0,1%).

Afzetprijzen en winstgevendheid

De afzetprijzen in de industrie waren bijna 2 procent lager dan in Q1-2023. De buitenlandse afzetprijzen daalden sterker dan de binnenlandse afzetprijzen. De afzetprijzen daalden het meest in de papier- en grafische industrie, de metaalindustrie en raffinaderijen- en chemische industrie (ruim 6 procent). De afzetprijzen stegen het meest in de elektronische en machine-industrie (+4,2%).

In de industrie zijn er inmiddels negen kwartalen op rij meer ondernemers waar de winstgevendheid verslechterde dan ondernemers waar deze verbeterde. Per saldo geeft 7,6 procent van de producenten aan dat de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal is verslechterd.

Productiviteit

Van de ondernemers ervaart 29,5 procent een tekort aan arbeidskrachten, 27 procent een onvoldoende vraag, en ruim 10 procent een tekort aan productiemiddelen, materiaal en/of ruimte als de belangrijkste belemmeringen in de bedrijfsvoering. Ruim 35 procent van de ondernemers in de industrie ervaart geen belemmeringen.

Bron: CBS, 24 mei 2024