Terug naar nieuws

Daling productie industrie zet sinds mei 2022 onverminderd door

Sinds begin 2023 is er sprake van krimp

Markt13 november 2023Jacques van de Worp

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 10,3 procent lager dan in september 2022. Daarmee zet de krimp van de voorgaande maanden van 2023 door. Dat blijkt uit cijfers die het CBS bekend heeft gemaakt.

Sectoren

De meeste bedrijfsklassen van de industrie produceerden in september minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. De productie in de chemie, kunststof&rubber- en voedingsmiddelenbranche namen met respectievelijk 12.7, 7.7 en 4.4 procent af. Van de grote branches noteerde de machine-industrie evenwel veruit de grootste productiedaling (-28,7 procent). De reparatie en installatie van machines had de grootste toename (+29,9 procent) van de productie. 

Trend

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van augustus op september daalde de productie met 0,9 procent. De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet tot mei 2022. Sindsdien is de trend omgeslagen, met eerst een afname van de groei en vanaf het begin van dit jaar een onverminderde krimp van de productie. Zoals bekend is Duitsland een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse producenten is in oktober negatiever dan in september (Eurostat). De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in september 3,3 procent lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van augustus daalde de Duitse productie met 1,7 procent (Destatis).

Bron: CBS, 10 november 2023