Terug naar nieuws

Productie industrie ruim 12 procent lager in april

Daling - in driekwart bedrijfstakken - grootste na april 2009

Markt9 juni 2023Jacques van de Worp

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in april ruim 12 procent lager dan in april 2022. Dat is de grootste daling na april 2009. Ook in de drie voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis. De dalende trend is al 12 maanden gaande. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. 

Branches

Maar liefst driekwart van alle bedrijfstakken produceerde in april minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grote branches noteerden de machine-industrie (-26 procent), de chemische industrie (-19,5 procent) en kunststof en rubber (-15,7 procent) de grootste productiedaling. De reparatie en installatie van machines (+7 procent) had de grootste toename van de productie.

Sentiment

De ondernemers in de industrie waren in mei minder positief, vooral door de orderportefeuille. Ook in Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, is het vertrouwen in mei verslechterd. Duitse ondernemers zijn  zowel over hun huidige als toekomstige bedrijfssituatie een stuk negatiever.

Bron: CBS