Terug naar nieuws

Grootgebruiker gaat in 2023 fors meer betalen voor drinkwater

Drinkwater Prijzen en tarieven12 december 2022Roy Tummers

Alle drinkwaterbedrijven in Nederland verhogen het tarief voor grootgebruikers in 2023. Dat deden zij in 2022 ook al. Nu is echter sprake van een ongekend forse stijging. Vorig jaar steeg het gemiddelde tarief met 4,7%. Nu is dat maar liefs 21%. Eerder werd al bekend dat ook huishoudens aanzienlijk meer voor hun drinkwater gaan betalen. Een gemiddeld huishouden betaalt in 2023 enkele tientallen euro’s meer voor drinkwater, soms zelfs zo’n 50 euro.

Grote verschillen

De aandeelhoudersvergaderingen van de tien drinkwaterbedrijven hebben de afgelopen weken de tarieven voor 2023 vastgesteld. Over de hele linie is er een stijging van de tarieven te zien. De verschillen tussen de drinkwaterbedrijven zijn aanzienlijk. Het meest opvallend is de stijging van het tarief van Brabant Water. Dit tarief stijgt met ruim 40%. Daarmee is Brabant Water overigens nog steeds het drinkwaterbedrijf dat het laagste (integrale) tarief hanteert voor grootverbruikers. Ook de tarieven van PWN (26%), Oasen (24%), Vitens (21%) en Dunea (20%) stijgen zeer fors. De tariefstijging bij de overige vijf drinkwaterbedrijven varieert van 11% bij het Limburgse WML tot ruim 19% bij Waterbedrijf Groningen.

Uitdagingen

Volgens brancheorganisatie Vewin heeft de prijsstijging te maken met onder meer de toegenomen kosten voor energie en materiaal. Daarnaast heeft de drinkwatersector met een aantal grote uitdagingen te maken, zoals een stijgende vraag door onder andere bevolkingsgroei, de noodzaak van klimaatadaptatie en verduurzaming, een groeiende druk op de kwaliteit van de bronnen en een toenemende vervangingsopgave van ondergrondse infrastructuur. Deze uitdagingen vragen volgens Vewin om een forse toename van investeringen en dat vertaalt zich in hogere tarieven.