Terug naar nieuws

VEMW Wind Consortium, Brookfield en SSE Renewables bundelen krachten in Windpark Hollandse Kust West

Elektriciteit Klimaat 19 mei 2022Thessa de Ridder

Samenwerkingsverband in windenergie Brookfield, SSE Renewables en de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) maken 19 mei 2022 bekend dat zij gezamenlijk meedoen aan de aanbesteding voor het windenergiepark Hollandse Kust West.

VEMW vertegenwoordigt 13 grote en kleinere Nederlandse industriële elektriciteitsverbruikers uit verschillende sectoren in een Wind Consortium. De bedrijven willen hun industriële activiteiten verder verduurzamen en daarmee bijdragen aan een CO₂-neutrale samenleving. Zij zijn ervan overtuigd dat elektrificatie in de toekomst een sleutelrol zal spelen bij de vermindering van de CO₂-uitstoot. Windenergie uit de Noordzee is hiervoor een cruciale energiebron.

SSE Renewables en Brookfield zijn toonaangevende ontwikkelaars op het gebied van duurzame energie, die erg graag samen willen werken met verscheidende Nederlandse bedrijven om in hun duurzame energiebehoefte te voorzien.

Het VEMW Wind Consortium maakt het voor alle deelnemende bedrijven mogelijk om bij te dragen aan de ontwikkeling van wind op zee in Nederland en duurzame elektriciteit in te kopen tegen betaalbare kosten. Het consortium zal het grootste deel van de geproduceerde elektriciteit voor een periode van 15 jaar afnemen.

De betrokken bedrijven zijn: Air Products, Avebe, Royal Cosun, Holland Malt, Huntsman, HyCC, Indorama Ventures, LyondellBasell, Nobian, Nyrstar, Organon, Teijin Aramid en Utility Support Group (voor industrieterrein Chemelot).

De groene stroom van dit windmolenpark zal verschillende investeringsprojecten mogelijk maken, bijvoorbeeld ten behoeve van waterelektrolyse en elektrische boilers en bevordert hiermee systeemintegratie en daarmee de flexibiliteit van het Nederlandse energiesysteem.

Daarnaast worden bestaande installaties van groene stroom voorzien, wat onmiddellijk de CO₂-uitstoot vermindert. Met deze innovaties wordt een groot deel van het verbruik op een slimme manier afgestemd op de elektriciteitsproductie van het windmolenpark. Dit is een belangrijk onderdeel van de bieding van Brookfield/SSE Renewables en VEMW op het windpark Hollandse Kust West.

Dennis Breugelmans, Director of Development SSE Renewables - International Markets: ‘SSE Renewables is er trots op samen te werken met VEMW en zo'n diverse groep Nederlandse industriële klanten toegang te geven tot groene, betaalbare stroom. Dit zal hun decarbonisatietraject mogelijk maken en zal er tegelijkertijd voor zorgen dat offshore windenergie flexibel en op een manier wordt verbruikt die de stabiliteit van het Nederlandse net in stand houdt.’

Natalie Adomait, Managing Partner Brookfield: ‘Het partnerschap met VEMW verlegt de grenzen van innovatie in de offshore windsector. Niet alleen is het een van de grootste in termen van het aantal partijen, het helpt ook de kosten voor de Nederlandse belastingbetaler te verlagen door vraag en aanbod intelligent op elkaar af te stemmen.

VEMW kiest met haar leden voor een actieve rol in de energietransitie. Voorzitter Gertjan Lankhorst van VEMW: ‘De industrie moet een vliegwiel zijn voor de verduurzaming van de Nederlandse samenleving. Door de ontwikkeling van dit windpark als onderdeel van het systeem mogelijk te maken, verzekeren wij onszelf van groene stroom, maar brengen wij ook de integrale vergroening van het Nederlandse elektriciteitssysteem een stap dichterbij.’


Achtergrond informatie voor de redactie
Koninklijke VEMW behartigt de belangen van zakelijke energie- en watergebruikers. Voor vragen naar aanleiding van dit bericht kunt u contact opnemen met Hans Grünfeld, algemeen directeur van VEMW, hg@vemw.nl of 06-54 22 31 03 of met Johan Hospers, Director Energy van Nobian Industrial Chemicals B.V., johan.hospers@nobian.com 06-46 04 37 74.

About SSE Renewables
SSE Renewables is a leading developer and operator of renewable energy across the UK and Ireland, and is now expanding in selected international markets to deliver the green energy the world needs. Its strategy is to lead the transition to a net zero future through the world-class development, construction and operation of renewable energy assets and is currently building more offshore wind capacity than any other company in the world. SSE Renewables is part of SSE plc, the UK-listed integrated energy group which is investing £12.5bn over the next five years, or £7m a day, to deliver a Net Zero Acceleration Programme to address climate change head on. This includes plans by SSE Renewables to double its installed renewable energy capacity to 8GW by 2026 and ambitious targets to more than treble capacity to over 13GW by 2031 and increasing output fivefold to over 50TWh annually – enough to be able to power around 20 million homes each year.

About Brookfield Renewable
Brookfield Renewable operates one of the world’s largest publicly traded, pure-play renewable power platforms. Its portfolio consists of hydroelectric, wind, solar and storage facilities in North America, South America, Europe and Asia, and totals approximately 21,000 MW of installed capacity and an approximately 69,000 MW development pipeline. Investors can access its portfolio either through Brookfield Renewable Partners L.P. (NYSE: BEP; TSX: BEP.UN), or Brookfield Renewable Corporation (NYSE, TSX: BEPC), a Canadian corporation.

Brookfield Renewable is the flagship listed renewable power company of Brookfield Asset Management, a leading global alternative asset manager with approximately $725 billion of assets under management.