Terug naar nieuws

Omzet industrie in tweede kwartaal bijna 20 procent hoger

Herstel industriƫle branches van corona-uitbraak zet door

Markt19 augustus 2021Karin Burghouwt

De omzet van de industrie lag in het tweede kwartaal van 2021 bijna 20 procent hoger dan een jaar eerder. Een forse trendbreuk na 9 kwartalen van afnames ten opzichte van een jaar eerder, die bovendien in het derde kwartaal lijkt door te zetten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag op basis van nieuwe cijfers.

Omzetcijfers
In het tweede kwartaal van 20 20 lag het omzetniveau, na het uitbreken van de coronacrisis in maart, lager dan in de afgelopen 11 jaar. Inmiddels klimt de industrie uit het dal: de binnenlandse en de buitenlandse omzet van industriële producenten waren in het tweede kwartaal van 2021 respectievelijk 20,3 en 19,5 procent hoger dan een jaar eerder. Ook de afzetprijzen lagen hoger dan een jaar eerder met een plus van 12,7 procent. Het totale omzetniveau lag in het tweede kwartaal van 2021 0,5 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2019.

De omzetgroei geldt voor alle industriële hoofdbranches, hoewel niet in dezelfde mate, maar dat gold ook voor de omzet-afname na de corona-uitbraak. De grootste positieve omzetontwikkeling in Q2-2021 was te zien bij de raffinaderijen en chemie (+51,9 procent). In deze hoofdbranche hebben voornamelijk de aardolie- (+122,8 procent) en de chemische industrie (+39,1 procent) meer omzet gegenereerd dan een jaar eerder. De afzetprijzen stegen respectievelijk met 72,6 en 33,4 procent. In de aardolie-industrie was de omzettoename in het buitenland het grootst (+134,4 procent), terwijl de chemische industrie vooral in het binnenland de grootste omzettoename had (+54,8 procent).

De omzettoename was in vergelijking tot de andere hoofdbranches ook groot voor de textiel-, kleding- en lederindustrie (+32,8 procent), de basismetaal- en metaalproductenindustrie (+26,5 procent) en de transportmiddelenindustrie (+23,9 procent). Van alle deelbranches vonden de kleinste omzettoenames plaats in de voedings- en genotmiddelenindustrie (+8,7 procent), de hout- en bouwmaterialenindustrie (+13,3 procent) en de papier- en grafische industrie (+17,4 procent).

Verwachting
Per saldo verwachten industriële ondernemers voor het derde kwartaal van 2021 een hogere omzet dan in het tweede kwartaal van 2021, en zijn ze positiever gestemd over de personeelssterkte dan in de voorgaande jaren.