Terug naar nieuws

Terugblik op Watervisie 2021

De waarde van water: thema van achtste Watervisie congres

17 februari 2021Thessa de Ridder

Donderdag 11 februari vond alweer het achtste Watervisie congres plaats, georganiseerd door Industrielinqs, Evides Industriewater en VEMW. Ditmaal zonder publiek. Maar wél via een online verbinding en vanuit een zonovergoten en sneeuwrijke Oranjerie van Paleis Soestdijk. Tal van waterexperts lieten hun licht schijnen over circulariteit en de intrinsieke en economische waarde van water.

Vorig jaar ondertekende de Europese Commissie de grant agreement voor Water Mining, een project van 17 miljoen euro dat is gericht op het demonstreren van innovatieve oplossingen op het gebied van water. Patricia Osseweijer, hoogleraar Biotechnologie en Samenleving bij de TU Delft, is opgetogen over dit internationale project. “We bouwen faciliteiten in Cyprus, Spanje, Portugal, ItaliÓ« en Nederland om nieuwe, efficiënte manieren te demonstreren om nutriënten, mineralen, energie en water terug te winnen uit industrieel en stedelijk afvalwater en zeewater. Ruim 38 publieke en private partners werken in dit consortium samen dat wordt geleid door de TU Delft.”

Eén van de vele
Water Mining is een van de vele projecten gericht op het hergebruik van afvalstoffen in (industrieel) water. Ons land kent er vele van. Zoals het project CAB, Centrale Afvalwaterzuivering Botlek, dat Evides samen met het chemiebedrijf Huntsman Holland in het Rotterdamse heeft opgezet, vertelt Jan Robert Huisman, manager Evides Industriewater. “Het gaat hier om een splinternieuwe state of the art afvalwaterzuiveringsinstallatie met een dubbele capaciteit én een kleinere footprint. Verschillende bedrijven in de omgeving kunnen zich aansluiten op deze installatie.”

Watervisie toont aan hoe innovatief een klein waterland als Nederland is

Watervernieuwers
Ook tijdens dit achtste Watervisie congres ontbraken de water innovators vanzelfsprekend niet. Het is inmiddels een traditie geworden dat drie bedrijven deelnemen aan een pitch om hun innovatie op watergebied te presenteren en daarmee kans te maken op de prestigieuze titel ‘Water innovator of the year’. Ook ditmaal ging het om drie vernieuwers die met hun vinding het thema ‘de waarde van water’ extra kracht bijzetten: VSGM, de combinatie Wafilin en Avebé, en Mezt. VSGM levert slibverwerkingssystemen die slib verwerken tot een nieuwe grondstof voor de wegenbouw en betonindustrie. Wafilin ontwerpt membraanfilters voor de levensmiddelenindustrie die vloeistoffen in nieuwe producten en water scheiden, dat vervolgens geschikt is voor hergebruik. En Mezt dat met behulp van elektrodialyse uit de watersector ammoniak en andere grondstoffen uit mest weet af te scheiden. Drie high-tech bedrijven die circulariteit hoog in het vaandel hebben staan, met uiteindelijk Wafilin/Avebe als winnaar.

Discussie
Het was een gevarieerd programma in de Oranjerie van Paleis Soestdijk. Naast terugwinning van waardevolle stoffen uit afvalwater en circulariteit ging het ook over waterstress en samenwerken. In dat kader gingen onder meer Jelle Hannema (Vitens), Peter van der Heijden (FrieslandCampina), Duska Disselhof (Frontier Ventures) en Paul Kloet (IV-Water) met elkaar in discussie.

Voldoende zoet water is geen vanzelfsprekendheid meer in de toekomst, stelden zij eensgezind. Samen zul je een modus moeten vinden om water zo goed en eerlijk mogelijk te verdelen. Besparen op waterinname voor productieprocessen is essentieel, weet ook FrieslandCampina, een grootverbruiker van water. Paul Kloet van IV-Water benadrukte het belang om integraal aan oplossingen te werken, waarbij partijen moeten samenwerken. Jelle Hannema van Vitens beaamde dat. “Er is sprake van een verdelingsvraagstuk als het om drinkwater gaat. Samen met boeren en natuurorganisaties zullen we nog intensiever moeten samenwerken. Wat we niet moeten doen is de strijd met elkaar aangaan.”

Blik in de toekomst
Hoe de vraag naar en het aanbod van water zich in de toekomst precies ontwikkelt, laat zich moeilijk voorspellen. Toch heeft Frontier Ventures het algoritme Aquavest ontwikkeld dat ons een blik in de toekomst gunt en investeringsbeslissingen in de waterketen ondersteunt, zegt Duska Disselhof die in 2020 ‘Water Innovator of the year’ was. Een vinding die een adequate ondersteuning biedt bij voortschrijdend inzicht. Maar voordat die toekomst zich daadwerkelijk aandient, is het nu eerst nog even wachten op een volgend Watervisie congres, hopelijk dan ontdaan van alle corona beperkingen die nu nog gelden.