Terug naar nieuws

CO2-uitstoot in Nederland 8,7 procent lager in Q1-2019

Forse reductie koleninzet belangrijkste factor

Klimaat 26 juni 2020Karin Burghouwt

De CO2-uitstoot in Nederland was in het eerste kwartaal 8,7 procent lager dan in Q1-2019; gecorrigeerd voor de zachte winter 7,5 procent. De belangrijkste reden voor de forse afname: energiebedrijven hebben bij hun productie minder steenkool en meer aardgas ingezet. Ook de uitstoot van de luchtvaartsector kromp (11 procent). Het bruto binnenlands product (bbp) kromp in dezelfde periode met maar 0,2 procent. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwe kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot.

Elektriciteitsproductie
In Q1-2020 was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer 20 procent lager dan in Q1-2019. Deze bedrijven waren goed voor 23,3 procent van de totale uitstoot. Elektriciteitsbedrijven hebben bij hun productie minder steenkool en meer aardgas ingezet, en er is meer elektriciteit geïmporteerd, waarbij de uitstoot dus in het buitenland (vooral Duitsland) plaatsvindt.

Industrie
De CO2-uitstoot door het cluster landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid is in Q1-2020 zo’n 2,5 procent lager dan in Q1-2019, met een aandeel van 33,6 procent in de totale uitstoot. De emissies daalden o.a. in de landbouw, de chemische industrie en de basismetaalindustrie.