Terug naar nieuws

Netbeheerders pleiten voor rem op aansluiting zonneparken

Liander legt ontstane problemen bij anderen neer

Elektriciteit Netwerken13 juni 2019Thessa de Ridder

Regionaal elektriciteitsnetbeheerder Liander kan nieuwe zonneparken nauwelijks meer aansluiten. In delen van haar voorzieningsgebied is onvoldoende netcapaciteit beschikbaar om de additionele elektriciteit te kunnen transporteren. Waar Liander het aansluit- en capaciteitsprobleem over de schutting bij de duurzame elektriciteitsproducent legt, vraagt VEMW zich af wat de netbeheerder zelf gaat doen op de problemen op te lossen.

Probleem!
Netbeheerder Liander stelt dat een ‘hausse aan subsidies voor zonneparken in de afgelopen 2 jaar’ ervoor zorgt dat het elektriciteitsnet in hoog tempo vol raakt. De vraag naar de zwaarste aansluitingen is in het voorzieningsgebied van Liander in 2 jaar tijd 7,5 keer groter geworden. De netbeheerder heeft honderden aanvragen van zonneparken liggen. Daarom wil Liander dat zonneparken alleen nog daar komen waar het elektriciteitsnet het aan kan. Daar waar geen ruimte op het net is, zou bijvoorbeeld subsidie gegeven moeten worden voor pilots waarbij duurzaam opgewekte elektriciteit lokaal wordt omgezet in waterstof.

Oplossing?
Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: “het is bijzonder dat de netbeheerder aansluit- en capaciteitsproblemen signaleert, maar niet komt met het begin van een oplossing. Liander pleit voor een rem op de aansluiting van zonneparken en daarmee op de snelheid van de energietransitie. Typerend is dat de netbeheerders, met publieke aandeelhouders, aldoor zeggen een bijdrage te willen leveren vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar het aansluit- en capaciteitsprobleem over de schutting leggen bij de producent van duurzame elektriciteit die een aansluiting wil. De energietransitie komt niet uit de lucht vallen. Het is de vraag wat de netbeheerder zelf de afgelopen jaren gedaan heeft om de nu ontstane aansluit- en capaciteitsproblemen te voorkomen. Maar het allerbelangrijkste: wat gaat de netbeheerder zelf doen om de problemen op te lossen?”