Terug naar nieuws

GOPACS zet uitdaging energietransitie om in kansen flexmarkt

Pilot biedt VEMW-leden mogelijkheid waarde gecontracteerd vermogen te benutten

Elektriciteit Markt6 juni 2019Thessa de Ridder

Sinds kort kunnen elektriciteitsverbruikers handelen op een nieuwe flexibiliteitsmarkt: GOPACS. Via dit handelsplatform kan, naast handelen op de intraday markt, gecontracteerd vermogen van verbruikers ingezet worden om de toenemende congestie , die een gevolg is van de energietransitie op te lossen. Verbruikers kunnen de financiële waarde van hun bijdrage zo via de flexmarkt benutten. VEMW moedigt grootverbruikers dan ook aan om de mogelijkheden van dit platform te verkennen middels een pilot.

Flexibiliteit als oplossing voor congestie
Het GOPACS handelsplatform wordt beheerd door beurseigenaar ETPA en is een initiatief van landelijk netbeheerder TenneT en verschillende regionale netbeheerders. Verbruikers met een opgesteld vermogen en een aansluiting kunnen op hun eenvoudige wijze een deel van hun gecontracteerde transportvermogen verhandelen. Die biedingen van marktpartijen kunnen worden gebruikt om lokale congestie op te lossen, omdat zij gekoppeld zijn aan een EAN-code op hun fysieke aansluiting. Door het stijgende aandeel hernieuwbare opwek (wind en zon-pv) neemt de variabiliteit van elektriciteit op het net toe. Dit kan leiden tot congestie en tot hogere systeemkosten. Het bieden van flexibiliteit door netgebruikers (bijv. door in productie te schuiven) kan worden ingezet om die hoge variabiliteit op te vangen. Het belang van flexibiliteit neemt dus in grote mate toe. Het zal, naast andere oplossingen, ook in de toekomst nodig zijn om het elektriciteitssysteem betrouwbaar en betaalbaar te houden voor al haar gebruikers. Via GOPACS kan deze flexibiliteit zelfs wat opleveren voor verbruikers: hun bieding (een verhoging of verlaging van hun gecontracteerde vermogen) kan tegen een goede prijs worden gekocht door de netbeheerder om een congestiesituatie op enig moment en altijd tijdelijk - op te lossen. GOPACS kan dus een middel zijn voor zakelijke verbruikers om de uitdagingen van de energietransitie omzetten in kansen en verdienmodellen.

PilotFlexibiliteit vraagt een behoorlijke omslag in het denken en handelen van verbruikers. Het is daarom belangrijk dat er via een pilot-samenwerking ruimte gemaakt wordt voor afnemers om op laagdrempelige wijze (en tegen lage deelname kosten) te beginnen met handelen en het platform te leren kennen. ETPA kan VEMW-leden de mogelijkheid bieden om deel te nemen aan een pilot “Intraday Energytrading & Congestiemanagement”. Tijdens de pilot geeft ETPA de participerende bedrijven toegang op het ETPA platform zodat zij zelfstandig kunnen handelen in elektriciteit. In de pilot zal aandacht worden besteed aan de volgende onderwerpen:

– Berekenen van de businesscase;

– Intraday handelen in kwartieren;

– Ex-post (nominatie een dag later alsnog aanpassen);

– Aanmelden en toegang naar het GOPACS congestieplatform;

– Handelen op GOPACS met netbeheerders.

Er is ruimte voor een individuele aanpak en traject dat bij het profiel van de afnemer past. Verschillende VEMW-leden zijn al in gesprek met ETPA over een aanpak die bij hun bedrijfsvoering past.