Terug naar nieuws

LNG Terminal Gate komt op stoom

Belang Rotterdam als LNG trading hub neemt toe

Gassen Markt19 april 2019Karin Burghouwt

De Gate LNG terminal op de Maasvlakte heeft in het eerste kwartaal van 2019 fors meer LNG geïmporteerd en doorgevoerd dan vorig jaar. Een stijging van 143 procent naar bijna 1,8 mln ton LNG. De groei betreft zowel de aanvoer als afvoer van LNG. Dit bevestigt volgens het Gemeentelijk Havenbedrijf het belang van Rotterdam als trading hub voor LNG. De Rotterdamse haven laat in het eerste kwartaal van 2019 overigens een overall groei van ruim 5 procent zien in de overslag van goederen.

Trend
Met de kwartaalcijfers van Gate wordt de groei van 2018 duidelijk voortgezet. Via de terminal is in 2018 zo’n 8,3 mln m3 vloeibaar gas geïmporteerd uit Algerije, Angola, Frankrijk, Noorwegen, Peru, Qatar, Rusland en de VS. Hiervan is 3,9 mln m3 LNG verder doorgevoerd in grotere en kleine schepen naar verschillende landen.

Belang
In 2018 heeft de Gate LNG-terminal zo’n 2,5 mrd m3 gas (bcm) geleverd aan het Nederlandse gastransportnet van landelijk gasnetbeheerder GTS. Deze hoeveelheid gas komt overeen met zo’n 6-7 procent van het Nederlandse gasverbruik, en 20 procent van de capaciteit van de terminal (12 bcm). LNG wordt daarmee een serieus alternatief voor aardgas dat per pijpleiding wordt aangevoerd uit onder meer Noorwegen en Rusland. Dat is interessant uit het oogpunt van prijsvorming én uit oogpunt van leveringszekerheid. Nederland is in 2018 namelijk voor het eerst een netto importeur van aardgas geworden als gevolg van het winningsbeleid m.b.t. het Groningenveld.