Terug naar nieuws

Het 7e Watervisiecongres 2019: And the winner is..........

Integrale visie, extra waarde

15 februari 2019Karin Burghouwt

Het gebruik van minder water betekent flink besparen op energie. En, water is een belangrijke energiebron voor bedrijven. Met andere woorden: energietransitie vraagt om waterstrategie. Dit was het centrale thema van het zevende Watervisie congres dat op donderdag 14 februari plaatsvond bij Heineken in Zoeterwoude en werd georganiseerd door Evides Industriewater, Industrielinqs én VEMW.

Integrale visie, extra waarde
Waarom een Watervisie congres? Water is de belangrijkste energie- en grondstoffendrager in industriële processen. Daarom kijken industriële leiders steeds vaker naar de wisselwerking tussen water, energie en grondstoffen. Een integrale visie levert bedrijven extra waarde op door (kosten)besparingen in het gebruik en terugdringing van emissies. Temeer omdat water als medium ook een rol kan spelen in circulaire ketens.

Inspirerende sprekers
Dat bedrijven al volop bezig zijn met hun waterstrategie bleek uit de presentaties van Heineken, LyondellBasell en USG/Chemelot die tijdens deze editie van het Watervisie congres werden verzorgd door een drietal inspirerende sprekers: Jan Kempers, manager Sustainable Development van Heineken, Willemien Terpstra, Vice President Fuels van chemieconcern LyondellBasell en Senior Sustainablity Engineer Sonny Schepers van USG/Chemelot. Zij gingen in op de strategische rol die water binnen hun organisaties speelt en illustreerden dit aan de hand van concrete inspanningen en projecten.

Denk circulair
Dagvoorzitters Gertjan Lankhorst (voorzitter VEMW) en Wim Raaijen (hoofdredacteur Petrochem) kondigden diverse sprekers aan, waaronder Annemieke Nijhof, lid van het Nationale Klimaatberaad en Deltacommissaris Peter Glas. Beiden zoomden vanuit hun optiek in op het grote belang dat water mondiaal en dus ook in onze samenleving heeft. “Denk circulair” en “water is uw maatschappelijke license to operate”, was onder andere hun boodschap aan alle toehoorders op dit goed bezochte watercongres dat startte met een rondleiding over het brouwerijterrein.

Sponsh, waterinnovator van het jaar
En dan was er ook deze keer tijdens het Watervisie congres weer de verkiezing van de Water Innovator of the year, waarbij drie innovatieve bedrijven een pitch verzorgden en alle drie onderstreepten waarom zij in aanmerking moesten komen voor dit predicaat. Metal Membranes, een startup dat een unieke membraantechnologie ontwikkelde, Industriewater Eerbeek dat de afvalwaterzuivering verzorgt van de Eerbeekse papierindustrie, en Sponsh dat een slim soort textiel heeft ontwikkeld dat water uit de lucht produceert zonder energie toe te voegen. De laatste werd door de vijfkoppige vakjury en alle aanwezigen tot Water Innovator of the year uitgeroepen. Kurt Hamming, een van de initiatiefnemers van Sponsh, ging zichtbaar opgetogen met een waardecheque naar huis.