Terug naar nieuws

Ontwikkeling groene waterstof bereikt volgend niveau

Installatie op raffinaderij krijgt 10 MW piekvermogen

Elektriciteit Klimaat 17 januari 2019Karin Burghouwt

Op een raffinaderij van Shell in het Duitse Ruhrgebied wordt een elektrolysefabriek voor waterstof met een piekvermogen van 10 MW gerealiseerd. In 2020 moet de installatie operationeel zijn, die met groene elektriciteit waterstof gaat maken. De volgende schaalgrens van 100 MW wordt voorzien voor 2025.

De Nederlandse procesindustrie gebruikt nu al ca. 100 PJ ‘grijze’ waterstof, geproduceerd uit hoofdzakelijk aardgas via stoomreformers. De plannen voor groene waterstof van onder meer Tata Steel, Engie en Nouryon tellen inmiddels op tot een ambitie van meer dan 500 MW electrolyser vermogen tegen 2025. Daarbij moet de volgende schaalgrens geslecht worden van 100 MW voor een electrolyse installatie. Volgens de hoofdlijnen voor een klimaatakkoord moet in 2030 zo’n 3-4 GW worden gerealiseerd. Zo’n grootschalige productie van groene waterstof vraagt om een snelle prijsreductie van electrolysers. Door opschaling moet (en kan naar verwachting) tot 2030 een reductie van 60-70 procent in de prijs van electrolysers gerealiseerd worden, tot een niveau van 200-500 €/kWe bij opschaling naar 3-4 GW.