Terug naar kennisbank

Publicatie ACM "Eindnotitie consultatie alternatieve transportrechten use-it-or-lose-it"

Elektriciteit Netwerken, Wet- en regelgeving, LeveringRapport, Wetgevingsdocument27 juni 2023Matthieu van den Beld

In deze eindnotitie is een aantal methoden onderzocht om de elektrciteitsnetten zo efficenet mogelijk te gebruiken: alternatieve transportrechten (ATR) en use-it-or-lose-it (UIOLI). Voor UIOLI wordt ook de Nederlandse afkorting GOTORK gebruikt, wat staat voor gebruik-op-tijd-of-raak-het-kwijt.

De ACM wil het voor netbeheerders mogelijk maken om bij het transport van elektriciteit contracten met zogenoemde alternatieve transportrechten (ATR’s) aan te bieden om zo meer ruimte te creëren op het stroomnet. Een voorbeeld hiervan zijn contracten waarbij de netbeheerder en de afnemer van te voren afspreken dat een aansluiting niet de hele dag door gebruikt kan worden, maar dat de maximale transportcapaciteit alleen tijdens daluren beschikbaar is. Daarnaast wil de ACM netbeheerders de mogelijkheid geven om het gecontracteerde transportvermogen van aangeslotenen op het midden- en hoogspanningsnet te beperken als deze langere tijd niet wordt gebruikt. Dit wordt use-it-or-lose it (UIOLI) of Gebruik Op Tijd Of Raak het Kwijt (GOTORK) genoemd.

De voorgenomen wijzigingen worden eind van 2023 vastgesteld, maar netbeheerders die nu al met de nieuwe contracten willen werken, zullen door de toezichthouder niet worden teruggefloten. 

Bron: ACM