Terug naar kennisbank

Codebesluit wijziging voorwaarden opstartdienst industrie

Gassen Wet- en regelgeving, Aansluiting2 juni 2022Jacques van de Worp

Het signaal bij het opstarten of uitbreiden van gasinstallaties wordt door marktpartijen als te beperkend ervaren. Deze codewijziging zorgt ervoor dat deze dienstverlening gedurende het gehele jaar wordt aangeboden.

Met dit codebesluit wijzigt de ACM op voorstel van de gezamenlijke netbeheerders de Transportcode gas voor de landelijke netbeheerder (LNB). De wijziging ziet op het contracteren van exitcapaciteit op het landelijke gastransport voor het opstarten of uitbreiden van een gasinstallatie van aangeslotenen. Door deze wijziging wordt het aangeslotenen mogelijk gemaakt dat zij ook gedurende de wintermaanden gebruik kunnen maken van deze dienst. De opstartdienst wordt gebruikt om een geschatte hoeveelheid exitcapaciteit te contracteren voor het opstarten of uitbreiden van een gasinstallatie. De afnemer contracteert en betaalt na afloop van de opstartperiode de daadwerkelijke gebruikte hoeveelheid exitcapaciteit.