Terug naar kennisbank

TenneT presentation on GLDPM

Elektriciteit Beleid en toezicht, NetwerkenPresentatie10 februari 2021Matthieu van den Beld

Presentatie door TenneT tijdens een VEMW seminar over 'generation load data provision methodology'.

De generation load data provision methodology (GLDPM) is een methode om de netbeheerder van gegevens te voorzien over verwachte opwekking en verbruik. Deze gegevens moeten in kwartierwaarden door aangeslotenen dagelijks aan de netbeheerder worden verstrekt per overdrachtspunt. De netbeheerder gebruikt deze gegevens om nauwkeuriger de belasting van netwerkcomponenten te kunnen voorspellen en zo meer transportcapaciteit voor aangeslotenen beschikbaar te stellen. In tegenstelling tot de gegevens die uw balansverantwoordelijke (BRP) nu al aan de netbeheerder levert (in MWh), wordt GLDPM-data (in MW) niet gebruikt voor onbalansverrekening maar voor berekening van piekbelasting.