Terug naar kennisbank

Rapport "Waterstof: kansen voor de Nederlandse industrie"

Waterstof Rapport17 oktober 2019Matthieu van den Beld

Een eerste verkenning van waar de kansen en mogelijkheden liggen om de positie voor het bedrijfsleven en het waterstofecosysteem in Nederland te versterken. Deze verkenning bestaat uit een analyse van de verschillende waterstofketens en de potentie van de segmenten en biedt een overzicht van de bestaande spelers.

Waterstofkansen Ned industrieNederland wil internationaal koploper zijn in de ontwikkeling van de markt voor waterstoftoepassingen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en FME hebben daarom behoefte aan inzicht in de huidige positie(s) van de Nederlandse maakindustrie op het gebied van waterstof, ook met oog op hoe deze sector beter kan worden ondersteund. De Nederlandse industrie scoort internationaal in het algemeen zeer goed. Op de wereldranglijst van industrielanden staat Nederland al jaren in de top 10. De grote industrielanden in de wereld, zoals Duitsland, Japan, China, USA en Korea, hebben allemaal een actieve en toonaangevende industrie op het gebied van waterstof en brandstofcellen.

In dit rapport vindt u een eerste verkenning van waar de kansen en mogelijkheden liggen om de positie voor het bedrijfsleven en het waterstofecosysteem in Nederland te versterken. Deze eerste verkenning bestaat uit een analyse van de verschillende waterstofketens en de potentie van de segmenten en biedt een overzicht van de bestaande spelers. Zichtbaar is dat er twee grotere clusters aanwezig zijn met bedrijven die zich al met waterstof bezighouden: in ZuidHolland rondom Rotterdam en in Gelderland rondom Arnhem. Maar belangrijker is dat overal in Nederland bedrijven actief zijn en worden geïnspireerd door de vele regionale initiatieven en projecten.