Terug naar kennisbank

Bescherm en herstelplan gas (BH-G) Versie 1.0

Gassen Beleid en toezichtHandleiding11 september 2019Jacques van de Worp

Samenvatting van het Bescherm-en Herstelplan Gas (BH-G) om te gebruiken als handvat tijdens een (dreiging van een) aanzienlijke verslechtering van de gaslevering in Nederland.

Het Bescherm- en Herstelplan Gas is een gasnoodplan dat is opgesteld door het ministerie van Economische Zaken (EZK) en bevat een pakket aan maatregelen ter voorkoming van een gascrisis en maatregelen die gehanteerd moeten worden als een gascrisis zich voordoet. Het Bescherm- en Herstelplan Gas bevat drie verschillende crisisniveaus. Verder is in dit gasnoodplan beschreven op welke manier aardgas verdeeld moet worden als er daadwerkelijk schaarste heerst. Wanneer er daadwerkelijk een tekort aan aardgas dreigt zal het Bescherm- en Herstelplan Gas van kracht worden. In 2022 is het eerste niveau van het Bescherm- en Herstelplan Gas van kracht gegaan. Dat maakt duidelijk dat de overheid daadwerkelijk stappen onderneemt om een gascrisis te voorkomen dan wel af te wenden.