Terug naar kennisbank

Brief GTS aan minister van EZK

Finaal advies over maatregelen om de Groningenproductie te reduceren

Gassen Markt25 juli 2019Jacques van de Worp

In deze brief geeft GTS haar finaal adives en geeft een beeld hoe Groningenproductie zich op langere termijn zal ontwikkelen.

De (extra) maatregelen betekenen dat de behoefte aan Groningenproductie in een gemiddeld jaar vanaf medio 2022 nihil is. Dit is een hele goede ontwikkeling vanuit het belang van veiligheid voor de inwoners van Groningen. Het betekent aan de andere kant dat de Noordwest-Europese gasmarkt op relatief korte termijn een extra behoefte aan geïmporteerd gas krijgt. Ook wordt het behoud van gasopslagen, om op de juiste momenten in de vraag te voorzien en daarmee aan de leveringszekerheid te voldoen, van cruciaal belang.