Terug naar kennisbank

Rapport VEMW "Leidraad Noodstroomvoorziening Ziekenhuizen"

Elektriciteit LeveringRapport14 maart 2017Matthieu van den Beld

Deze Leidraad Noodstroomvoorziening is samengesteld door de leden van het VEMW SectorTeam Ziekenhuizen en is bedoeld als een handvat voor ziekenhuisorganisaties bij de voorbereiding op situaties waarin de elektriciteitsvoorziening vanuit het openbare net gedurende enige tijd wordt onderbroken.

Noodstroomvoorziening ziekenhuizenHandvat voor ziekenhuisorganisaties bij de voorbereiding op situaties waarin de elektriciteitsvoorziening vanuit het openbare net geduren de enige tijd wordt onderbroken.Deze Leidraad Noodstroomvoorziening is bedoeld als een handvat voor ziekenhuisorganisaties bij de voorbereiding op situaties waarin de elektriciteitsvoorziening vanuit het openbare net gedurende enige tijd wordt onderbroken. Normaliter treedt dan de noodstroomvoorziening in werking en is er doorgaans slechts beperkt elektriciteit voorhanden waardoor veel apparaten en installaties niet meer zullen werken. De zorgafdelingen en hulpdiensten moeten op deze situaties zijn voorbereid om calamiteiten met patiënten, bezoekers en personeel te voorkomen. De Leidraad heeft ook als doel om de ervaringen te bundelen die ziekenhuizen opdoen bij het uitvallen van de elektriciteitsvoorziening, bij het trainen van hun organisaties en bij het beheer van hun noodstroominstallaties.

De Leidraad richt zich op het management van het ziekenhuis, de zorgafdelingen en de ondersteunende afdelingen. Dit omdat een noodstroomsituatie van invloed is op nagenoeg alle onderdelen van de bedrijfsvoering.