Terug naar kennisbank

Groot gelijk: de toekomst van gelijkspanning in Nederland

Elektriciteit NetwerkenRapport25 augustus 2016Matthieu van den Beld

Deze uitgave is een verkenning naar de mogelijkheden en kansen voor gelijkspanning, zowel in technische als in economische zin.

Ons elektriciteitsnet is de erfenis van ruim honderd jaar behoedzaam voortbouwen op de fundamenten van de wisselspanning. Maar de belangrijkste veranderingen in opwekking, gebruik en transport voltrekken zich op gelijkspanning. Denk aan de groeiende hoeveelheid zonnepanelen, steeds meer elektrische auto’s en het elektriciteitstransport over honderden kilometers. Als we het elektriciteitsnet opnieuw zouden ontwerpen, zou het waarschijnlijk op gelijkspanning werken  omdat dat beter te sturen is, minder omzettingen vereist en bespaart op materiaal. Maar we hebben te maken met een bestaand wisselspanningnet dat zeer betrouwbaar, goedkoop en efficiënt werkt en dat nog decennia zal
blijven doen.