Inspiratietour Online: Groene grondstoffen

Online
Terug naar overzicht

Het platform is een initiatief van RVO, VEMW, NVDE en netwerkpartners.

De transitie naar groene grondstoffen is minstens zo belangrijk als de energietransitie. Zeker als bedrijven ook hun scope-3 emissies willen terugdringen. Groene en circulaire grondstoffen helpen bedrijven bij hun ambities naar nul emissies.

Doelgroep

Industrie ketenbreed: industrie, adviseurs, toeleveranciers, vergunningverleners, NGO’s, onderzoek en overheden.

Functies: technologen, engineers, onderzoekers, technische dienst, utilitymanagers, plantmanagers, SHEQ-managers en Sustainability Officers.

Programma

De uitdagingen van biobased verf en circulaire emmers – Paul Karrenbeld en Marlies Van Wijhe Koninklijke Van Wijhe Verf

Al sinds de introductie in 2012 van de eerste duurzame muurverven voor binnen loopt Koninklijke Van Wijhe Verf voorop in de ontwikkeling van Biobased verftechnologie. Bovendien gebruikt het bedrijf zijn verfemmers van 100% recyclaat: plastic herwonnen uit consumentenafval. Die transitie is nog maar het begin. Want biobased hoeft nog niet automatisch te betekenen dat het beter voor het milieu is. Operations Manager Paul Karrenbeld van Koninklijke Van Wijhe Verf geven inzicht in hun reis naar duurzame productie en producten.

De reis naar een circulaire supervezel – Jan Roos, Teijin Aramid

De reis naar een circulaire supervezel – Jan Roos, Teijin Aramid

Twaron is 7 keer sterker dan staal, licht, slijtvast, chemisch resistent, niet geleidend en heeft een hoge temperatuursbestendigheid. Tot nog toe wordt de aromatische polyamide gemaakt uit fossiele olie. Teijin Aramid is de uitdaging aangegaan om circulaire en biobased alternatieven te zoeken. Dat resulteerde in een eerste productierun op industriële schaal van Twaron met gerecyclede grondstoffen. Gelukkig doet de gedeeltelijk circulaire vezel in eigenschappen niet onder voor de fossiele variant. Het verkrijgen van grondstoffen om circulair te produceren is nog wel een uitdaging. Teijin Aramid is actief op zoek naar partners in de markt om dit te realiseren.

Meld je aan