Terug naar nieuws

Omzet industrie bijna 17 procent lager in tweede kwartaal

Sectorale verschillen in omzetontwikkeling groot

20 augustus 2020Thessa de Ridder

In het tweede kwartaal van 2020 was de omzet van de industrie 16,6 procent lager dan een jaar eerder. De sectorale verschillen zijn groot. De raffinagesector en de (petro)chemie springen eruit met een omzetdaling van gemiddeld 30 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Omzet- en prijsdaling
De omzet nam in het tweede kwartaal zowel in het binnenland als in het buitenland af met 16,6 procent. Halverwege maart zijn door de Nederlandse overheid maatregelen getroffen om COVID-19 te bestrijden. Vooral in de maanden april en mei van het tweede kwartaal hebben industriële producenten minder omzet gegenereerd dan een jaar eerder. De afzetprijzen lagen in het tweede kwartaal 7,1 procent lager dan een jaar eerder.

De voornaamste negatieve omzetontwikkelingen in het tweede kwartaal van 2020 zijn te zien in de transportmiddelenindustrie (-38,6 procent vergeleken met een jaar eerder), de raffinaderijen en chemie (-30,1 procent) en de textiel-, kleding- en lederwarenindustrie (-27,4 procent).

Sectoren
In de raffinaderijen en chemie hebben de producenten van aardolie, van chemische producten en van rubber- en kunststofproducten minder omzet geboekt dan een jaar eerder. De grootste min was te zien bij de producenten van aardolie die 53,6 procent minder omzet genereerden dan een jaar eerder. De prijzen van aardolieproducten zijn in het tweede kwartaal gedaald met 46,4 procent.

In de transportmiddelenindustrie lag de omzet in april en mei respectievelijk 50,7 en 49,5 procent lager dan een jaar eerder. Producenten van auto’s en aanhangwagens zetten 51 procent minder om in het tweede kwartaal van 2020. In de textiel-, kleding- en lederindustrie boekten de producenten in alle deelbranches minder omzet dan een jaar eerder. De producenten van leer, lederwaren en schoenen behoren tot de grootste dalers met een halvering van hun omzetniveau.

Dat de verschillen tussen de industriële sectoren groot zijn moge blijken uit een gemiddelde omzetdaling van 16 procent in de metaalindustrie en papier & karton, en 6,7 procent in de voedings- en genotsmiddelenindustrie. Voedingsmiddelenbedrijven die in belangrijke mate leveren aan de horeca in binnen- en buitenland zijn het zwaarst getroffen. De tabaksproducenten zagen juist een omzetstijging (10,7 procent). Producenten van farmaceutische producten en de producenten van machines noteerden gemiddeld ook een hogere omzet dan een jaar eerder.