Waterkennissessie: Glas halfvol of halfleeg?

Terug naar overzicht

Inspirerende bijeenkomst over wateruitdagingen

Hoe gaan we om met watertekorten, stijgende kosten en kwaliteit? Hoe kunnen we waterverbruik verminderen, hergebruiken en economisch verwaarden? Klimaatverandering stelt ondernemers voor nieuwe opgaven. Daarom nodigt Rabobank u uit voor een inspirerende bijeenkomst, waarbij we u helpen met mogelijke oplossingen voor (toekomstige) wateruitdagingen.

Roy Tummers, VEMW directeur water, zal namens het bedrijfsleven deelnemen.

U bent van harte welkom op maandag 24 juni.

Programma

14.00  Inloop

14.30  Wateruitdagingen met o.a. de volgende sprekers:

    • Anne Nobel, econoom van Rabobank, schetst de landelijke context en bespreekt de ontwikkelingen op het gebied van water.
    • Voorbeelden uit de praktijk; Ondernemers delen hun problemen en mogelijke oplossingen op watergebied en hoe dat de bedrijfsvoering raakt.
    • Experts van Waterschap, Vitens en VEMW bespreken de wateropgaves en andere problematiek en kijken naar kansen.
    • We sluiten het plenaire gedeelte af met een 'water' blik buiten de voedingssector.

15.30 Workshops 
U kunt kiezen uit het volgen van twee workshops. Elke workshop duurt 30 minuten. De workshops zijn:

1. Water in relatie tot CSRD: Welke vragen kunt u verwachten vanuit scope 3? (door Rabobank Future Fit)
Pompen of verzuipen? Ben je verplicht om over CSRD te rapporteren? Of krijg je vragen van klanten die raken aan de CSRD? Dan is dit een workshop voor jou. In deze workshop gaat Esther Leferink in op het duurzaamheidsthema ‘water’ en hoe het zit met de rapportage daarover.

2. Proceswater is geen drinkwater maar het moet er wel zijn! (door  Water Alliance in samenwerking met Normec Kalsbeek en KWA Bedrijfsadviseurs)
Het voldoen aan specifieke proceswatervereisten is cruciaal voor een efficiënte en betrouwbare productie. Productiebedrijven moeten voldoen aan hoge normen en tegelijkertijd besparingen maximaliseren. Hoe zorg je dat de activiteiten efficiënt, conform regelgeving en kosteneffectief zijn? 

3. Wat u moet weten over afvalwater! (door Water Alliance in samenwerking met Colubris Cleantech)
In deze workshop gaat het over innovatieve oplossingen rondom proces- en afvalwater en watermanagement: oplossingen ten aanzien van waterbehandeling en hergebruik. Elke industriële locatie heeft een lozingslimiet. De regelgeving wordt in de toekomst aangescherpt. 

4. De circulaire volgende stap: Hoe haalt u grondstoffen uit water? (door De Grondstoffenfabriek Waterschap Vallei en Veluwe en Rijn en IJssel en Nijhuis Saur Industries)
Van Reststroom naar Waardestroom – uw reststroom opnieuw uitgevonden. We duiken samen de diepte in van circulaire economie, waarbij we ons richten op het transformeren van uw reststromen naar waardevolle grondstoffen. Met inspirerende voorbeelden aangedragen door Nijhuis Saur Industries en waterschappen, reiken we u niet alleen de theorie aan, maar zetten we samen de stap naar praktische toepassingen.

5. Bezoek ondernemersmarkt; ondernemers met verschillende oplossingen voor watervraagstukken staan u graag te woord (vanaf de 2e ronde)
- Colubris Cleantech
- Ferr-Tech
- Jotem Water Solutions
- Mijn Waterfabriek
- Nijhuis Saur Industries
- RWB Water
- Waterstromen

16.45 Koninklijke Grolsch
Susan Ladrak, Sustainability Manager van Koninklijke Grolsch, verzorgt een inspirerende keynote.

17.15 Bezoek ondernemersmarkt en gelegenheid tot netwerken met borrel.

Lokatie: De Gasfabriek, Zutphenseweg 6, Deventer

Ja, ik meld me aan