21 maart 2018

Duitse regering zet in op eigen LNG-terminal

Terminal moet gasimport diversificeren

Duitsland wil de  afhankelijkheid verminderen van gasimport uit Rusland en Noorwegen. Door de afname van gasimport uit Nederland (Groningengas) wordt Duitsland afhankelijker van Russisch gas. De nieuwe Duitse bondsregering zet volgens  persbureau Bloomberg in op de realisatie van een Duitse LNG-terminal.  Vorige zomer werd al bekend dat Gasunie, Vopak en Oiltanking plannen hebben om een LNG-terminal te bouwen in Hamburg. Investeringskosten 0,5 mrd euro en een mogelijke openstelling in 2022 wanneer in 2019 de investeringsbeslissing wordt genomen.

Diversificatie
De Duitse regering  zet in op diversificatie van de gasvoorziening. Dat geldt niet alleen de herkomst van het aardgas (Rusland, Noorwegen, Nederland) maar ook het transport van gas. Immers, in de goed functionerende gasmarkt in Noordwest-Europa is er naast de pijpleidingeninfrastructuur ook een groot aanbod van faciliteiten om LNG te laten aanlanden (Nederland, België, VK, Polen). Het bouwen van een nieuwe  LNG-terminal in eigen land (Brunsbüttel-Hamburg) zal met name een geopolitieke grondslag hebben. 

VEMW, 21 maart 2018
Bij hergebruik gelieve terug te linken naar deze pagina