15 maart 2018

LNG-terminal na jaar alweer in de verkoop

Energiebedrijven EDF en Total willen belang verkopen, netwerkbedrijf Fluxys wil aandeel uitbreiden

De LNG-terminal in Duinkerken staat een jaar na de oplevering alweer in de verkoop. Naar verluidt willen de Franse energiebedrijven EDF en Total hun aandelen kwijt. Belgisch netbeheerder Fluxys zou geïnteresseerd zijn in het vergroten van haar aandelenpakket. De verkoop lijkt te passen in een trend dat energiebedrijven zich meer concentreren op hun kernactiviteiten.

Belang terminal
De LNG-terminal van Duinkerken is met een capaciteit van 13 mrd m3 (bcm) net iets groter dan de Gate terminal op de Maasvlakte (12 bcm) en de terminal in Zeebrugge (9 bcm); ongeveer 20 procent van de gezamenlijke aardgasconsumptie van Frankrijk en België. De LNG-terminal van Duinkerken is verbonden met het Franse én het Belgische gastransportnet. Van de 13 bcm kan 8 bcm naar België stromen.

De Franse energiebedrijven EDF en Total bezitten driekwart (65 resp. 10 procent) van de aandelen in de LNG-terminal in Duinkerken, de Belgische netbeheerder Fluxys het resterende kwart,  met een preferent kooprecht op de andere aandelen. Fluxys zou geïnteresseerd zijn in het aankopen van een meerderheid. De terminal heeft naar verluidt een waarde van zo’n 2 mrd euro.

Trends
De LNG-terminals in Duinkerken (Fr), Zeebrugge (Bel) en Rotterdam (NL) zijn allemaal – deels – in handen van netwerkbedrijven zoals Fluxys (Bel) en Gasunie (NL). Er lijkt zich een trend te ontwikkelen dat energiebedrijven die geïnvesteerd hebben in LNG-terminals, zoals EDF en Total hun kapitaal beschikbaar willen maken om zich te concentreren op hun kernactiviteiten. In dat geval zullen ze voor de optimalisatie van hun energieportfolio capaciteit contracteren in een LNG-terminal, eerder dan daar risicovol in investeren.

De verwachting is dat gasstromen in toenemende mate over de hele wereld gaan, met een toename van LNG. Dat zal ook de reden zijn geweest voor EDF en Total om te investeren in een nieuwe terminal. Onzeker is echter wanneer, waar en in welke mate de gasstromen gaan vloeien, en daarmee investeringen of contracten gaan renderen.

VEMW, 15 maart 2018

Bij hergebruik gelieve terug te linken naar deze pagina