20 juni 2017

Vitens roept op tot zuinig en gelijkmatig gebruik drinkwater

Friesland is knelpunt in de watervoorziening

Als de warmte aanhoudt moeten inwoners van Friesland er rekening mee houden dat ze hun watergebruik moeten beperken. Dat stelt drinkwaterbedrijf Vitens in een bericht op de website. Volgens het bedrijf leiden de economische groei in combinatie met de droogte en warmte in Nederland tot een sterk verhoogde watervraag. Vitens, dat 5,6 miljoen klanten heeft, levert momenteel meer dan een 1 miljard liter drinkwater per dag. Dat is een record.

Friesland is voor het drinkwaterbedrijf een knelpunt. Het bedrijf heeft problemen om daar te kunnen blijven leveren. Dat komt doordat de economische bedrijvigheid met name in deze provincie fors is toegenomen. Daarnaast wordt er veel water gebruikt om de tuinen te besproeien. Daar komt bij dat 2017 nu reeds als een droog jaar geldt. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen, breidt Vitens zijn capaciteit in Friesland uit. Het bedrijf is bezig de waterwinning in Noardburgum, in het noorden van de provincie, op te voeren, maar dat is niet voor de zomer klaar.

Volgens Judith Zuijderhoudt van Vitens zijn ook de grootzakelijke klanten van Vitens benaderd. In de gesprekken met de zakelijke gebruikers is nagegaan hoe het afnamepatroon van deze groep eruit ziet en is bekeken of er mogelijkheden zijn om het drinkwatergebruik meer te spreiden opdat pieken zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen. Vitens laat weten dat de zakelijke klanten met vragen altijd contact kunnen opnemen met het bedrijf of met hun accountmanager.

Bron: Vitens
Bij hergebruik gelieve terug te linken naar deze pagina