16 augustus 2016

Nieuwe wending in de geopolitieke gasvoorziening

Gazprom steekt 10 mrd euro in aanleg Nordstream II

Gazprom gaat de aardgas aanvoerleiding Nordstream II alleen aanleggen. Nadat het Russische staatsbedrijf september 2015 overeenstemming had bereikt met haar partners E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE en Shell over de realisatie van Nordstream II, hebben die partners zich nu teruggetrokken na bezwaren van de Poolse mededingingsautoriteit UOKIK. Een nieuwe wending in de geopolitieke gasvoorziening.

Hoewel Nordstream II niet over Pools grondgebied loopt zou de mededinging op de gasmarkt in het geding zijn omdat het consortium de dominante positie van Gazprom op de Poolse gasmarkt versterkt en de partijen door directe of indirecte activiteiten op de downstream gasmarkt in Polen meewerken aan een concentratie van marktmacht.

De Nordstream gaspijpleiding gaat door de Oostzee lopen en Rusland met Duitsland verbinden. De gasaanvoer capaciteit via deze route wordt met Nordstream II verdubbeld van 55 naar 110 mrd m3 (bcm) per jaar.  Nordstream I is op 8 november 2011 opengesteld. Nordstream II zal eind 2019 haar eerste gas moeten gaan transporteren en een investering vergen van bijna 10 mrd euro.

Het feit dat Gazprom het kapitaalintensieve project nu alleen doorzet, terwijl er én geen gebrek aan gasaanvoercapaciteit naar de Europese Unie is én de gasvraag in de Unie nadrukkelijk daalt (van ca. 500 naar 400 bcm per jaar), maakt duidelijk dat de geopolitieke rol van de gasvoorziening voor Rusland van groot belang is. Met het project wordt de doorvoerroute door Oekraïne overbodig gemaakt en maakt Gazprom een verdere diversificatie van het gasaanbod - aanvoer van gas  uit andere landen zoals Iran en Azerbeidzjan via de Zuid-Europese corridor – onzeker. 

Meer informatie kunt u hier vinden.

Bron: VEMW, 16 augustus 2016

Bij hergebruik gelieve terug te linken naar deze pagina