22 maart 2013

Nieuwe uitdagingen voor afgesplitste APX-beurs

Sinds vrijdag 1 maart 2013 is de APX-ENDEX gesplitst in een elektriciteitshandelsbeurs APX (spothandel en clearing elektriciteit) en een derivaten- en spotgashandelsbeurs ENDEX. De splitsing werd 17 september 2012 wereldkundig gemaakt. VEMW stelt vast dat de grote groei de afgelopen jaren zat in de gashandel. Uitdaging voor de APX wordt een verdere verbetering van de flowbased marktkoppeling.

Met de splitsing zal ook de eigendomsstructuur veranderen. De elektriciteitsspotmarkt APX zal eigendom worden van de Nederlandse en Belgische hoogspanningsnetbeheerders TenneT en Elia. De gas- en derivatenactiviteiten zullen worden ondergebracht in de nieuwe entiteit ENDEX met als aandeelhouders Gasunie (thans 100 procent, moet ca. 20 procent worden) en IntercontinentalExchange (ICE), een toonaangevende, mondiale speler op het gebied van gereguleerde futures-beurzen, clearing-huizen en over-the-counter-markten.

APX zal zich richten op innovatie en productontwikkeling voor de aan sterke verandering onderhevige Europese markt. Deze markt raakt meer en meer geïntegreerd door marktkoppeling en de totstandkoming van een intradagelijkse markt. APX zal overigens alle clearing activiteiten van beide organisaties uitvoeren.

ENDEX zorgt voor een liquide, transparante en breed toegankelijke Europese handelshub voor aardgas en energiederivaten, gasbalanceringmarkten en gasopslagdiensten. De hub omvat zowel de Nederlandse virtuele handelsplaats TTF (Title Transfer Facility), de Britse On-the-Day Commodity Market (OCM) en het Belgische ZeebruggeTrading Point (ZTP).

Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: “de splitsing lijkt een einde te maken aan het one-stop-shop concept waar APX-Endex jarenlang aan heeft gewerkt. Zelfs in Nederland zul je lid moeten worden van meerdere beurzen om je totale portfolio in te kunnen kopen. Ik stel vast dat er grote veranderingen gaan plaatsvinden in de elektriciteitssector als gevolg van onder meer de toename van duurzame elektriciteitsproductie en grote effecten van de schaliegasrevolutie in de Verenigde Staten. Daarmee wordt het nog belangrijker om grensoverschrijdende handel te verruimen. De aangekondigde ontwikkeling van de flowbased marktkoppeling is hierbij van groot belang. Een grote uitdaging waar de nieuwe APX-organisatie onder leiding van ex-APX-ENDEX ceo Bert den Ouden de handen vol aan zal hebben”.