26 april 2010

Slimme energiemeter toch landelijk ingevoerd

De 'slimme energiemeter', een digitale energiemeter die onder andere op afstand is uit te lezen, wordt waarschijnlijk binnenkort toch landelijk ingevoerd. Dat heeft minister Van der Hoeven van Economische Zaken gezegd in het Vara-programma Kassa.

De minister meldde volgende week hiervoor een aangepast wetsvoorstel naar de Kamer te sturen. Vorig jaar verwierp de Eerste Kamer het eerste plan, omdat de meter volgens de Senaat inbreuk maakt op de privacy.

VEMW wacht het aangepaste wetsvoorstel met belangstelling af. VEMW is van mening dat afnemers keuzevrijheid moeten hebben, ook ten aanzien van de energiemeter waarvan het tarief gereguleerd wordt. De uitrol van slimme meters moet niet gestuurd worden door netbeheerders of door leveranciers, maar door klanten zelf die daadwerkelijk behoefte hebben aan een slimme meter. Alleen deze klanten zullen immers gebruik willen maken van de mogelijkheden om zich in detail te informeren over hun energieverbruik. Voor de overige klanten lijkt het weggegooid geld.

Bron: VEMW, 26 april 2010