8 april 2010

Realisatie Nord Stream gaspijpleiding morgen van start

Minister Van der Hoeven (EZ) zal vrijdag 9 april namens de Nederlandse regering het woord voeren tijdens de startceremonie van de Nord Stream gaspijpleiding in het Russische Vyborg. De startceremonie markeert de feitelijke aanleg van de 1220 kilometer lange gaspijpleiding.

Nordstream loopt door de Oostzee en zal een verbinding vormen tussen het Russische Vyborg en het Duitse Greifswald. Nord Stream is een joint venture tussen het Russische staatsbedrijf Gazprom (51 procent), de Duitse bedrijven E.On en BASF (ieder 20 procent) en de Nederlandse Gasunie (9 procent). De capaciteit van deze verbinding tussen Rusland en Noordwest Europa is 55 miljard m3 per jaar, ruim een kwart van de huidige Russische export. De pijpleiding moet in 2012 het eerste gas gaan transporteren. In ruil voor haar 9 procent aandeel in Nordstream heeft Gazprom van Gasunie een 9 procent aandeel in de nieuwe Balgzand-Bacton lijn gekregen, een gaspijp van 230 kilometer die jaarlijks 20 miljard m3 gas naar het Verenigd Koninkrijk pompt.

Minister Van der Hoeven acht de totstandkoming van de Nord Stream pijpleiding van groot belang voor de voorzieningszekerheid met betrekking tot gas. Het biedt een alternatief voor de transportlijnen die door voormalige Russische satellietstaten lopen. De aanleg van de pijpleiding is volgens de Minister een belangrijke stap in het licht van de diversificatie van gasstromen naar Noordwest-Europa en Nederland. Het past, net als de aanleg van de LNG-terminal Gate (Rotterdam) in de ambitie van de regering om Nederland tot dé gasrotonde voor Noordwest-Europa te ontwikkelen.

VEMW is voorstander van de ontwikkeling van een Noordwest-Europese gasrotonde. Dit kan een bijdrage leveren aan voldoende en divers aanbod van gas op de Nederlandse handelsplaats TTF. Daarmee wordt de leveringszekerheid en de concurrentie op de gasmarkt bevorderd. Evenwel moet gewaakt worden voor het afschuiven van risico’s van de investeringen naar Nederlandse consumenten. Bovendien moet het Nederlandse gastransportnet niet als een “fly-over” gaan functioneren van Rusland naar Engeland. Het gas komt dan immers niet op de Nederlandse handelsplaats terecht.

Zie ook het Nieuwsbericht van 3 maart 2009
Bron: VEMW, 8 april 2010