5 januari 2009

Gasconflict toont wederom noodzaak diversificatie aan

Net als begin 2006 ruziën Rusland en Oekraïne over gastarieven en heeft het Russische staatsgasconcern Gazprom als pressiemiddel de gaslevering aan Oekraïne gestaakt. Het conflict toont volgens VEMW wederom de noodzaak tot diversificatie aan.

In tegenstelling tot januari 2006 houden Europese politici dit jaar het hoofd koel. Er is geen acuut gevaar dat de gaslevering aan de Europese Unie ernstig beïnvloed wordt door het gasconflict. Veel Europese landen hebben sinds 2006 geïnvesteerd in de ondergrondse opslag van aardgas en kunnen een onverhoopte onderbreking makkelijker overbruggen.

Hoewel het conflict bilateraal is tussen Rusland en Oekraïne, is de uitwerking veel breder. Het gasconflict maakt pijnlijk duidelijk hoezeer de Europese Unie afhankelijk is van Russisch gas. Gazprom is goed voor een kwart van het verbruik in Europa. Omdat de gaswinning in Europa snel afneemt, wordt de afhankelijkheid steeds groter. Vanuit economisch en politiek oogpunt is dat een ongezonde situatie.

Naar verluidt stroomt 80 procent van het Russische gas voor de Europese Unie via de Oekraïne. Rusland ontwikkelt alternatieven via de Oostzee. Europese initiatieven om buiten Rusland om aardgas aan te trekken worden gefrustreerd door de Russen. De Nabucco-pijpleiding, die via Georgië aardgas naar Europa moet transporteren, lijkt onzekerder dan ooit tevoren.

Met een coherent Europees energiebeleid zouden projecten zoals Nabucco veel kansrijker zijn. Maar net als bij de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen, houden Europese lidstaten vast aan een eigen - suboptimaal - beleid. Hoe dan ook toont het gasconflict wederom aan dat diversificatie noodzakelijk is en dat vaart gemaakt moet worden met de realisatie van de gasrotonde.

Bron: VEMW, 5 januari 2009

Lees ook: Rusland voert druk op in gasconflict
Lees ook: Gasconflict verscherpt door stilleging toevoer via Oekraine.