Inkoopstrategie elektriciteit

Hoe kunt u als zakelijke gebruiker de markt betreden?

Een inkoopstrategie is in het kort gezegd de manier waarop u als zakelijke energiegebruiker de energiemarkt betreedt. Er is een aantal mogelijkheden om uiteindelijk op de groothandelsmarkt een prijs per kWh vast te leggen. U kunt lid zijn van een beurs en direct posities innemen of verkopen al dan niet in samenwerking met een derde zoals een broker. een andere manier is om middels een veiling en/of een (verplichte) Europese aanbesteding en (verplichte) Europese aanbesteding een leverancier te selecteren en daarmee de markt te betreden.

Energiebeurs
Voor een directe toegang tot de energiemarkt wordt u lid van een energiebeurs. Er bestaat een beurs voor producten op de lange termijn (The Ice) en een beurs op de korte termijn (APX). Een lidmaatschap van de beurs stelt u in staat om zonder tussenkomst van een leverancier en volledig onafhankelijk elektriciteit in te kopen. Directe toegang tot de markt betekent dat u als zakelijke energiegebruiker zelf biedingen en vraagprijzen doet en geniet van maximale flexibiliteit. Van belang is wel dat u beschikt over een goed geoutilleerde organisatie en ruime kredietvoorzieningen. U kunt zelf extra rendement generen door de inzet van slimme prijsstrategieën

Broker
Een broker is een lid van een beurs en verleent zijn diensten  in opdracht van anderen. Hij neemt niet zelf posities op een beurs in. Een broker beschikt over handelsschermen hetgeen betekent dat hij vele markten volgt waar energie wordt verhandeld. Een broker brengt als makelaar in de energiemarkt een koper en verkoper bij elkaar en/ of ondersteunt in de mogelijkheden van het kopen en verkopen van posities. (portfolio- en riskmanagement) Een broker volgt vele markten en biedt ondersteuning in de mogelijk in te nemen posities. Voorbeelden van brokers zijn Bergen Energie, ICAP, Spectron, GFI, etc.

Leverancier
De -traditionele- leverancier van elektriciteit speelt een belangrijke rol in de toegang  tot de groothandelsmarkt. Leveranciers hebben een breed scala aan producten en diensten die inspelen op uw behoefte. Om een leverancier te selecteren kunt u leveranciers direct benaderen. U maakt dan zelf afspraken over voorwaarden en prijzen met de leverancier die u de toegang tot de groothandelsmarkt biedt.

Collectief
Een collectief bundelt de vraag van elektriciteit van verschillende bedrijven die energie inkopen. Het collectief zet vervolgens de totale vraag aan energie uit in de markt. In plaats van de keuze van een energieleverancier verlegt u uw inkoopvraagstuk naar de keuze van –het beste- inkoopcollectief voor u. Het collectief onderhandelt direct met leveranciers of selecteert een aanbieder via een veiling.

Veiling
In een veiling krijgen aanbieders van elektriciteit de gelegenheid een bod te doen op uw energievraag. Een veiling voor energie wordt ook wel een "reversed auction" genoemd omdat de aanbieders tegen elkaar opbieden tegen de laagste prijs. De aanbieder die het laagste bod voor een bepaald tijdstip heeft gedaan, wordt uw leverancier.

Europese aanbesteding
Als uw organisatie een aanbestedende dienst is in de zin van de Aanbestedingswet 2012 (overheid en publiekrechtelijke instanties) en de geraamde waarde van de opdracht de Europese drempelwaarden voor leveringen overschrijdt, dan bent u verplicht een Europese aanbesteding uit te voeren. Een Europese aanbesteding kan direct, via een collectief of in combinatie met een veiling plaatsvinden.

Informatie
Er is veel keuze in strategieën voor het betreden van de markt. Wat een goede strategie is hangt van vele factoren af. VEMW heeft veel kennis van de markt en de mogelijkheden en adviseert u met de inkoop van energie. Neem voor meer informatie contact op met Eric Picard op nummer 0348 484 351.