nov 2017
vrijdag
10
VEMW Kantoor Woerden / VEMW

Minisymposium Nieuwe stoffen en de gevolgen voor het lozingsbeleid

U kunt hier de presentaties downloaden:

Presentatie: Rene Borman, Sitech
Presentatie: Harrie Timmer, Oasen
Presentatie: Marjan van Giezen, Ministerie I&W
Presentatie: Rijkswaterstaat

De kwaliteit van het Nederlandse oppervlaktewater houdt de gemoederen bezig. Lange tijd heerste het beeld dat industriële lozingen gesaneerd waren en geen reden tot zorg vormden. Als gevolg van recente incidenten met de lozing van (opkomende) stoffen, zoals bij het bedrijf Chemours in Dordrecht, staan lozende bedrijven weer volop in de belangstelling. Drinkwaterbedrijven zijn bezorgd en vinden dat er beter rekening moet worden gehouden met de drinkwatervoorziening bij industriële lozingen. Tweede Kamerleden dringen aan op scherpe maatregelen.

Wat is er aan de hand? Lozen bedrijven meer of andere stoffen? Vertoont het lozingsbeleid lacunes? Loopt de (drink)watervoorziening gevaar? En: hoe gaan waterleveranciers én watergebruikers om met incidenten? De overheid heeft ondertussen niet stil gezeten. Zo ligt er een Delta-aanpak Waterkwaliteit en er is beleid gekomen voor de aanpak van Zeer Zorgwekkende Stoffen. Recent is daar de 'Structurele aanpak van opkomende stoffen' bijgekomen. Wat betekent dit voor bedrijven en voor de vergunningverlening?

Wilt u meer weten over de recente problemen met de lozing van GenX en over de ‘pyrazoolkwestie’? Wilt u uit eerste hand vernemen hoe waterleidingbedrijven en watergebruikers omgaan met lozingen van potentieel gevaarlijke stoffen? En bent u benieuwd hoe de overheid de problematiek van opkomende stoffen wil aanpakken en wat dat betekent voor uw vergunning? Dan is dit Minisymposium op 10 november 2017 dé gelegenheid die u niet wilt missen.

Aan het woord komen:

  • René Borman (Director Operations IAZI, Sitech) over de casus Pyrazool
  • Harrie Timmer (Senior Onderzoeker, Oasen) over Opkomende stoffen en de gevolgen voor de drinkwatervoorziening, geïllustreerd door de Casus GenX
  • Marjan van Giezen (Plv. dir. Water en Bodem, Ministerie van I&M): hoe reageert de overheid?
  • een vertegenwoordiger van Rijkswaterstaat: wat gaat dit betekenen voor de vergunningverlening?

Wanneer: Vrijdag 10 november 2017
Tijd: 11.45 - 15.30 uur
Locatie: VEMW, Houttuinlaan 12 in Woerden

Schrijf u nu in voor deze bijeenkomst.